ЄСПЛ призупинив розгляд усіх поданих проти України скарг

Європейський суд з прав людини як виключний крок оголосив про призупинення усіх процесів та комунікацій, які вимагали би відповіді або дій з боку українського уряду.

Про це йдеться у рішенні Суду, інформує “Європейська правда” ввечері в середу, 2 березня.

Це безпрецедентне рішення, процедури для якого досі не були не передбачені, ухвалене сьогодні за запитом українського уряду.

Цей запит надійшов від Мінюсту 24 лютого, у перший день російського вторгнення, у ньому Київ просив “призупинити розгляд справ, що стосуються України”. ЄСПЛ у своєму рішенні застосував ще ширші послаблення.

Розгляд буде призупинений щодо “справ проти України”, а не “стосовно України”; це означає що вивчення документів, доказів тощо у справі “України проти Росії”, у тому числі винесення рішення про прийнятність справи проти Кремля щодо порушень на окупованому Донбасі  триватимуть.

Ця справа щодо притягнення до відповідальності агресора, була розглянута у січні, і по ній суду лишилося тільки ухвалити рішення.

Також Україна матиме можливість ініціювати нові справи проти держави-агресора.

Єдиний тип справ проти України, які теоретично можуть бути розглянуті – це про застосування термінових запобіжних заходів, якщо таку ініціюють громадяни або інша держава.

У тих справах проти України, де розгляд вже відбувся і лишилося ухвалити рішення – ці рішення ухвалять, але Суд не буде їх оприлюднювати, щоби не відволікати український уряд.

Усі часові ліміти, які раніше були висунуті на адресу України (щодо дій, або ж відповіді Києва) у поточних чи старих правах скасовуються. Призупинення діятиме на необмежений час.

Читайте також:
Міжнародний суд ООН призначив дату розгляду справи проти РФ про геноцид

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.