“Ще багато людей може загинути. Але стратегічно Москва вже програла”

Володимир В’ятрович
народний депутат України, історик, боєць тероборони Києва

Нападаючи на Україну, Росія ставила перед собою два ключових завдання.

Перше – знищення України як незалежної держави. Для цього планувалося блискавично окупувати нашу країну, перетворити її на маріонеткове утворення на кшталт Білорусі з зачисткою будь-якого спротиву і подальшим поглинанням.

Друге завдання – глобальне. Росія розраховувала створити новий світопорядок, у якому вона диктувала б свої умови Європі і світу. Москва мала внести розбрат між країнами Заходу, поділити світ на зони впливу і встановити свою панування як мінімум на просторах колишнього СРСР.

Героїчний опір українців за лічені дні не просто зірвав ці плани, а призвів до прямо протилежного результату.

П’ятий день українське військо громить «непереможну» російську армію, а український народ – єдиний як ніколи. Незалежно від політичних уподобань, віку, статі чи місця проживання українці об’єдналися у прагненні дати відсіч агресорам. І – понад те – назавжди викинути русскій мір за порєбрік.

На наших очах люди масово переходять на українську мову, «Русскоє радіо» припиняє існування, а інтернет-сервіси з гордістю викидають усі російські фільми. Замість омріяної «денацифікації» Путін отримав остаточне формування зрілої модерної української нації, яку вже жодною силою неможливо змусити повернутися до російського концтабору.

Але не меншою несподіванкою, ніж опір нашого війська для росіян стала міжнародна реакція на розпочату ними війну. Дикунський напад Путіна на Україну призвів до величезної хвилі солідарності. Народи і уряди всього вільного світу в єдиному пориві захоплюються героїчним опором України і докорінно змінили своє поблажливе ставлення до Москви. Росії заблокували доступ до її власних золотовалютних резервів, її банки відключають від SWIFT, вся Європа закрила небо для її літаків, розпочато справжнє полювання на активи російських можновладців та олігархів. Росію викидають звідусіль – від Ради Європи до Євробачення і футбольних турнірів. Світ чітко усвідомив, що це імперія зла, якій не місце в цивілізованому співтоваристві, і яка має бути покараною за свої злочини.

Натомість Україна отримала повну підтримку, зброю, гроші, і ця підтримка лише продовжує наростати.
Безумовно, війна далеко ще не закінчена. І росіяни можуть з новою силою й новою жорстокістю піти у наступ. Ще багато людей може загинути. Але стратегічно Москва вже програла.

Україна – переможе і вийде з цієї війни вільною і сильною державою, яку поважають в усьому вільному світі. Яка є невід’ємною частиною цього вільного світу.

(джерело)

Читайте також:
Володимир В’ятрович: Чому Росія програє цю війну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна