“Присвячуємо захисникам України”: всі країни погодилися відключити Росію від SWIFT

Німеччина – остання країна, що дала згоду на відключення Росії від міжбанківської платіжної системи SWIFT.

Про це в суботу, 26 лютого, повідомляє “Радіо Свобода”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив: SWIFT. Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції”.

“Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії – від Президента України до аташе в українському посольстві”, – додав він.

“Дякую також тисячам людей, зокрема, українській діаспорі, які тиснуть на свої уряди для підтримки цього рішення.

Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України”,

– написав Кулеба у фейсбуці.

Як відомо, двома країнами, що останні опиралися відключенню Росії від SWIFT, були Угорщина та Німеччина. Напередодні на це погодилися Італія й Кіпр.

Що таке SWIFT?

Система SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – міжнародна система, яка дає можливість банкам у різних країнах швидко обмінюватися інформацією та проводити платежі.

Її заснували на початку 1970-х років. Нині системою користуються понад 11 тисяч світових фінансових установ для надсилання захищеної інформації та проведення платежів.

SWIFT стала найпопулярнішою міжнародною платіжною системою. Щодня за її допомогою банки проводять кілька мільйонів платежів, а щорічно через цю систему проходять мільярди транзакцій.

Система SWIFT – зручний спосіб зробити грошовий переказ з-за кордон зі свого рахунку на рахунок фізичної або юридичної особи.

Аналогів SWIFT не має. Якщо Росія не матиме доступу до цієї системи, то фінансові установи не зможуть перераховувати кошти в цю країну. Це означає, що Захід не матиме можливості напряму купувати, наприклад, російські нафту та газ, що призведе до проблем в Європі, але, хотілося б вірити, і до краху економіки РФ.

Близько половини експорту Росії (вартістю 550 мільярдів доларів) іде у країни ЄС і Велику Британію.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 3 – 26.02.2022

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна