Литва прислала до Києва “стінгери” літаком програми SAC за участі Угорщини. ФОТО (ДОПОВНЕНО)

Літак “Боїнг” Globemaster за програмою Стратегічних можливостей повітряних перевезень, близькою до НАТО, привіз в аеропорт “Бориспіль” військовий вантаж із Литви. Це переносні ПЗРК “Стінгер” і бронежилети.

Ідеться про рейс суботи, 12 лютого, в організації якого взяла участь Угорщина.

“Цікавий рейс сьогодні був з литовської авіабази Шяуляй в Бориспіль. Оскільки у Литви немає своїх важких військово-транспортних літаків, вони використали один з C-17 за програмою Strategic Airlift Capability (SAC).
За цією програмою, в якій беруть участь 12 держав, закріплено три літаки Boeing C-17A Globemaster III. Вони базуються на угорській авіабазі і, відповідно, мають угорські розпізнавальні знаки.
Таким чином, Угорщина взяла символічну участь у перевезенні певного військового вантажу з Литви в Україну”, – написав у фейсбуці авіаблогер Віталій Трубников.

Він поширив скріншот із сервісу FlightRadar, на якому видно маршрут літака з Литви в Україну (в обхід Білорусі).

Інші користувачі в коментарях додали фото літака, що прибув, та власне вантаж.

Літаком привезли зокрема переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger виробництва США, про поставку яких в Україну 11 лютого заявила прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

“13 лютого з авіабази ВПС Литви у Шяуляї доставили вантаж, призначений для української армії. До Києва перевезли литовську військову підтримку – зенітно-ракетний комплекс “Стінгер”. Ця підтримка надається після того, як уряд США схвалив передачу обладнання, виробленого в США, до третьої країни”, – ідеться в повідомленні МО Литви.

Фото: МО Литви

“У цьому ж вантажі Україні дарують комплекти литовських бронежилетів“, – зазначили в пресрелізі литовського оборонного відомства.

Надходження в Україну “стінгерів” підтвердив у твіттері і міністр оборони України Олексій Резніков.

Пресслужба посольства Литви говорить також про передане “інше обладнання”.

Довідково

Як відомо, Strategic Airlift Capability (SAC) — це багатонаціональна ініціатива, яка надає державам-учасницям гарантований доступ до військового потенціалу повітряних перевезень для задоволення зростаючих потреб як у стратегічних, так і в тактичних повітряних перевезеннях.

Концепція SAC виникла в штаб-квартирі НАТО в середині 2006 року.

Спочатку ця ідея мала назву Стратегічний повітряний потенціал НАТО (NSAC), однак надалі вийшла за межі Альянсу. Відтак Стратегічні повітряні перевезення хоч і покладаються на певні структури підтримки НАТО, але перебувають за межами командування та контролю з боку НАТО, ЄС, ООН абощо.

Угорщина відіграє особливу роль у SAC як приймаюча країна. Літаки “Боїнг” C-17 зареєстровані в Угорщині та мають відповідні національні авіапозначення.

“Стінгер” – переносний зенітно-ракетний комплекс класу “земля-повітря” з інфрачервоною головкою самонаведення розробки американської компанії General Dynamics.
Він призначений для ураження вертольотів і літаків противника, що низько летять, на зустрічних і навздогінних курсах в умовах впливу природних і штучних теплових перешкод. Перебуває на озброєні в понад 29 країнах.

Читайте також:
Країни Балтії передадуть Україні зенітно-ракетні комплекси Stinger

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна