МЗС України відповіло на заяву прем’єра Баварії про те, що “Росія не ворог Європи”

У Міністерстві закордонних справ України розчаровані заявами прем’єр-міністра федеральної землі Баварія, лідера Християнсько-соціального союзу Маркуса Зьодера про те, що Росія не є ворогом Європи, а членство України в НАТО в ближчому майбутньому неможливе.

Про це сказав речник Олег Ніколенко, інформує “Європейська правда” у понеділок, 24 січня.

Ці висловлювання політика з ФРН особливо розчаровують на тлі останніх подій в українсько-німецьких відносинах та поточної безпекової ситуації.

“Вони завдають шкоди двостороннім відносинам та підважують міжнародні зусилля для запобігання новим хвилям агресії Росії проти України та агресивних дій проти інших країн Європи. Нагадуємо, що саме руйнування єдності у стримуванні Росії – ось чого зараз прагнуть в Москві, щоби і надалі втілювати свої агресивні плани. Підігрувати їм в цьому означає підривати безпеку і України, і Німеччини, і Європи загалом”, – наголосив Олег Ніколенко.

На слова про важливість російських енергоресурсів він зауважив, що газ та прибутки компаній не можуть бути важливішими за мир та життя людей.

“Що стосується тези глави баварського уряду про те, що Росія – це “складний партнер, але не ворог Європи”, то нагадуємо про цілу низку відверто ворожих дій Кремля щодо Німеччини: вбивство російськими спецслужбами опонентів в самому центрі Берліна, хакерські атаки на депутатів Бундестагу, масові кампанії з дезінформації німецького суспільства. Закликаємо пана Зьодера реалістично оцінювати безпекову ситуацію в Європі, ефективність інструменту санкцій та деструктивні дії Росії”, – зазначив Олег Ніколенко.

Що сказав Зьодер

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер виступив проти жорстких санкцій щодо Росії, заявивши, що вона не є ворогом Європи.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung 22 січня.

Він зазначив, що “ніхто не може хотіти війни у ​​Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України відповідно до міжнародного права”.

Водночас баварський урядовець висловив впевненість, що дедалі жорсткіші санкції проти Росії не можуть стати самостійним рішенням.

“З одного боку, тому що санкції вже давно малоефективні, а з іншого боку, тому що ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу “Північний потік-2” чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал “холодної війни” енергетичний зв’язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів”, – заявив баварський політик.

Зьодер також виступив проти вступу України до НАТО найближчим часом.

“Незважаючи на всю виправдану критику Росії, Заходу в кінцевому підсумку доведеться відповісти на ключове питання: планується розширення НАТО з включенням України чи ні?” Ви, звичайно, не можете дозволити Росії диктувати тут. Але все одно потрібно дати відповідь. На мою думку, ясно одне: розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному”, – заявив Зьодер.

За його словами, НАТО не має зобов’язань щодо військового союзу з Україною. “Це питання ясності та чесності, щоб визначити стратегію, яка враховує це при захисті територіальної цілісності України”, – додав він.

Також консерватор сказав, що “не може собі уявити” постачання німецької зброї до України.

Зьодер наголосив, що Росія  – “складний партнер, але не ворог Європи”, тому необхідно підтримувати зв’язок із Москвою. Він сказав, що більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією.

“Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик”, – зазначив баварський політик.

Хто такий Маркус Зьодер

55-річний Маркус Маркус Томас Теодор Зедер (Зьодер) із січня 2019 року очолює партію Християнсько-соціальний союз, яка протягом 16 років входила до владної коаліції Ангели Меркель.

Торік він також розглядався як потенційний кандидат у канцлери від блоку Меркель, однак у підсумку це право виборов Армін Лашет, який програв вибори Олафу Шольцу.

У 2007-2008 рр. Зьодер був міністром Баварії з федеральних та європейських питань, 2008-2011 — міністром навколишнього середовища та охорони здоров’я Баварії, 2011-2018 — міністром фінансів та регіонального розвитку Баварії.

З 16 березня 2018 року — прем’єр-міністр Баварії

Читайте також:
Командувач ВМС ФРН подав у відставку після розголосу його антиукраїнських заяв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна