Болгарія і Румунія різко відповіли Росії на вимогу щодо виведення сил НАТО

доповнено

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що його держава сама вирішує питання власної безпеки у координації з союзниками по НАТО.

Як передає “Новинарня“, про це в п’ятницю, 21 січня, він сказав під час виступу в парламенті.

Так глава болгарського уряду відреагував на вимогу РФ щодо виведення сил НАТО з Болгарії і Румунії.

“Із цієї трибуни я хочу чітко заявити – Болгарія є суверенною державою, і ми вже давно зробили свій вибір, ставши членом НАТО. І тому ми вирішуємо організувати оборону нашої країни у координації з нашими партнерами. Вашингтонський договір не передбачає іншої категорії держав-членів, до яких колективна оборона застосовується вибірково або обмежено”, – сказав Петков.

Він закликав Російську Федерацію “залишатися відданою конструктивному діалогу щодо деескалації напруженості, а також працювати для більш безпечної Європи на основі верховенства права та суворого виконання міжнародно-правових зобов’язань”.

“Цей запит (від РФ про виведення сил НАТО з країни, – “Н”) вже було однозначно відхилено як неприйнятний Північноатлантичним альянсом як публічно, так і в діалозі НАТО з Росією та США-РФ відповідно. Такий запит є неприпустимим і не може бути обговорений, враховуючи, що позиція стримування та оборони безпосередньо пов’язана з механізмом колективної оборони НАТО і є невід’ємною частиною, на яку не може мати вето жодна третя країна”, – йдеться у заяві МЗС Румунії.

Зазначається, що НАТО рішуче продовжуватиме свою політику зміцнення безпеки та колективної оборони, в тому числі через присутність військ Альянсу на території країн-союзників на сході Європи.

Нагадаємо,  21 січня Росія висунула нові вимоги до НАТО з приводу невступу України і Грузії в Альянс. У МЗС РФ додали, що російські пропозиції щодо “гарантій безпеки” мають на увазі також виведення сил НАТО з Болгарії та Румунії.

Читайте також:
Президента Болгарії Радева, що назвав Крим “російським”, переобрали на другий термін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна