НАТО готове до “нового збройного конфлікту в Європі”, – Столтенберг

Північноатлантичний Альянс має підготований під керівництвом США оборонний пакет на випадок “нового збройного конфлікту в Європі” в разі невдачі перемовин з Росією.

Таку заяву генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга цитує Financial Times.

Захід на переговорах із Росією в Женеві  готується обговорити скорочення масштабів військових навчань, контроль над озброєнням і обовʼязок не розміщувати американські ракети в Україні.

НАТО попередило Москву, що вона має відмовитись від агресивної зовнішньої політики і співпрацювати з Заходом, або ж зіткнутися з військовим альянсом, підготованим до конфлікту.

“Я знаю історію Росії. Протягом століть вони переживали конфлікти з сусідами. Але у Росії є альтернатива: кооперуватися, працювати з НАТО”, – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що ризик конфлікту все ще зберігається, хоча є сподівання, що Росії і країнам блоку вдастся знайти політичний шлях.

“Стримувальні дії НАТО заслуговують на довіру і є сильними. Ми повинні сподіватися і працювати для найкращого, але бути готовими до найгіршого”, – висловився генсек.

Він підкреслив, що висунуті Росією вимоги не брати до НАТО Україну й інші держави та накласти вето на діяльність альянсу в пострадянських країнах є неприйнятними, оскільки порушують основні принципи Альянсу.

Замість цього Столтенберг сказав, що США і НАТО готові обговорити з Росією можливі заходи зі зниження ризику, такі як “контроль над озброєнням, заходи щодо забезпечення більшої прозорості військової діяльності, навчань та ліній звʼязку”.

На перемовинах Штати хочуть обговорити виключення розміщення своїх ракет в Україні та більш широкі правила щодо ракетних систем у Європі загалом, повідомив на умовах анонімності представник адміністрації Байдена.

Також Штати готові вивчити взаємні обмеження на розмір і масштаб військових навчань. А от виведення частини військ, що дислокуються у Східній Європі, обговорювати не збираються.

Читайте також:
Столтенберг зреагував на вимогу Росії не приймати Україну до НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна