Через міграційну кризу Україна може втратити безвіз, – голова ДМС

Потік мігрантів з Білорусі може прийти в Україну і створити ризик для безвізового режиму.

Про це заявила голова Державної міграційної служби Наталія Науменко, передає “РБК-Україна”.

“Ми всі розуміємо, що мета цих мігрантів не Україна, а подальше переміщення в країни Європи. Існують певні ризики, пов’язані з цією ситуацією, зокрема це ризик втрати безвізу через наявність неконтрольованої міграції з України. Це ж якраз одна з умов призупинення безвізу”, – сказала посадовиця.

За її словами, Україна виконуватиме зобов’язання у рамках реадмісії (взаємні зобов’язання держав прийняти назад власних громадян, а також громадян третіх країн та осіб без громадянства, які незаконно прибули на територію однієї з договірних сторін, – “Н”) та прийматиме мігрантів. Однак можуть виникнути проблеми із їх розміщенням, ідентифікацією та поверненням до країни походження.

Як зазначила Науменко, це “вагомий стрес-тест для перевірки спроможностей українських органів”.

“​​​​​Якщо теоретично потік мігрантів з Білорусі піде в Україну, і не важливо скільки саме їх буде, то ми матимемо шалене навантаження на інфраструктуру в країні. В нас, наприклад, є лише три пункти тримання незаконних мігрантів, де приблизно 500-600 місць. Теоретично, ми можемо посилити спроможності до тисячі місць або розгорнути тимчасові табори. Але все це додаткові кошти, додаткове навантаження на інфраструктуру і на людей, яких і так обмаль”, – зазначила Науменко.

Однак очільниця ДМС додала, що варто враховувати і той факт, що Україна приваблива для мігрантів і без міграційної кризи.

Читайте також:
Польському дезертиру загрожує 10 років ув’язнення через втечу до Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна