СБУ ідентифікувала 1 387 російських бойовиків і затримала понад тисячу

Від початку російської агресії військова контррозвідка Служби безпеки України ідентифікувала 1 387 бойовиків так званих “Л/ДНР” і затримала 1 096 із них.

Про це в п’ятницю, 17 грудня, інформує пресцентр СБУ.

“Упродовж 2014-2021 років військова контррозвідка Служби безпеки України встановила персоналії 1 387 учасників незаконних збройний формувань так званих “ЛНР” і “ДНР” і затримала 1096 із них”, – йдеться в повідомленні.

Також за цей період викрили і затримали 133 агенти іноземних спецслужб, припинили діяльність шести терористичних груп і ліквідували 210 схронів зі зброєю.

За матеріалами військової контррозвідки СБУ розпочали понад сім тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів проти державної безпеки України.

Станом на грудень 688 вироків суду набрали чинності.

Серед кричущих випадків, викритих контррозвідкою, в СБУ назвали:

  • спробу викрадення на територію РФ українського літака-розвідника Су-24МР у 2014 році;
    Літак намагався викрасти командир екіпажу-спарки однієї з військових частин, дислокованих у Хмельницькій області, якого завербували росіяни. Він мав посадити літак на аеродромі в РФ через нібито несправність бортового обладнання. Зловмисника затримали на спробі вчинення злочину. Суд визнав його винним у державній зраді і засудив до 12 років в’язниці.
  • спробу підриву залізничної станції у м. Рубіжне та військового мобільного госпіталю;
    Диверсанта затримали у 2020 році після встановлення ним вибухових пристроїв, обладнаних засобами дистанційного підриву. Саме в той час на станції в Рубіжному відбувалося завантаження військової техніки, а в шпиталі Сєвєродонецька перебували близько 170 осіб персоналу та українських військовослужбовців на лікуванні. Затриманому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 258 (теракт), він перебуває під вартою).
  • шпигунство на користь РФ колишнього співробітника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил СРСР;
    Підполковник у відставці на замовлення російських спецслужб збирав розвіддані про сили антитерористичної операції, у тому числі їх позиції та системи інженерного захисту. Зловмисника затримали на пункті пропуску “Сеньківка” у Чернігівській області, коли він прямував в Росію для зустрічі зі своїми “кураторами”. За державну зраду його засудили до 12 років в’язниці).
  • інформаційні диверсії проти України, які здійснювала група з 15 мешканців сходу під кураторством представника Головного управління Генштабу Збройних сил РФ; Організаторів групи засудили до різних термінів ув’язнення за створення терористичної групи чи терористичної організації та державну зраду.

Також повідомляється, що за період гібридної війни силовики:

  • виявили 439 спроб іноземної сторони отримати відомості з обмеженим доступом;
  • притягнули до адмінвідповідальності 1 642 особи за порушення законодавства у сферах охорони державної таємниці та інформаційної безпеки;
  • скасували 507 службовим особам допуск до державної таємниці;
  • зупинили дію 22 дозволів установам на провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею.

Також повідомляється, що в рамках протидії корупції та проявам організованої злочинності у військах військова контррозвідка СБУ з 2014 року не допустила завдання державі збитків на 32,7 млрд гривень.

Читайте також:
Кремль зреагував на рішення ростовського суду, де визнається наявність військ РФ на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна