На Черкащині демонтували пам’ятник засновнику колгоспного руху комуністові Дубковецькому

У Тальному Черкаської області демонтували пам’ятник колишньому члену ЦК КПУ, засновнику колгоспного руху Федору Дубковецькому.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Приїхали фахівці із Черкас 3 грудня і акуратно демонтували погруддя. На демонтажні роботи витратили з міського бюджету 32 тисячі гривень. Навесні, коли стане тепло, пам’ятник установимо на могилі Дубковецького в селі Здобуток”, – сказав міський голова Тального Василь Сідько.

Пам’ятник двічі Герою соціалістичної праці Федору Дубковецькому встановили на місці монумента Богдану Хмельницькому в 1960 році. У грудні 2020 року міська рада Тального відмовилася його демонтувати.

Фото: пресслужба Тальнівської міської ради

Лише після того, як Черкаська прокуратура порушила провадження за статтею 436-1 КК (Виготовлення комуністичної та нацистської символіки), депутати погодилися перенести монумент з центральної частини міста на цвинтар, де похований Дубковецький.

Федір Дубковецький – колишній котовець. У спогадах писав, як боровся з незалежністю України в 1918-21 роках. У 1922 році організував комуну “Вулик і бджола”. Був членом ЦК КПУ. Після Другої світової війни товаришував із Микитою Хрущовим, який кілька разів приїздив до нього в гості.

Нагадаємо, нещодавно в Полтавській області демонтували й перевезли до “Музею монументального мистецтва тоталітарної доби “Парк радянського періоду” в Спадщанському лісі три об’єкти, що підпадали під декомунізацію.

Читайте також:
Рада перейменувала два населені пункти – на Львівщині перекреслили декомунізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна