“Інформаційна спецоперація”: QR-код на плакатах антивакцинаторів у Києві спрямовує на сайт “Единой России”

Якщо просканувати QR-код на плакатах антивакцинаторів у Києві, то він спрямовує на сайт владної політичної партії РФ “Єдіная Россія”.

На це звернули увагу користувачі соціальних мереж під час протестної акції в середу, 24 листопада.

Справді, “Новинарня” перевірила: якщо просканувати код смартфоном, за адресою пропонується перейти на офіційний сайт партії Путіна – er.ru.

У коментарях до одного з критичних дописів про акцію антивакцинаторів один із користувачів спробував пояснити ситуацію, яка виникла, представившись “дівчиною з фото”:

Акція 24 листопада стала вже другим масовим виступом у Києві “проти обов’язкових щеплень”. Її учасники також вимагали звільнити з СІЗО Остапа Стахіва – організатора попереднього такого мітингу, якого обвинувачують у спробі зміни конституційного ладу та називають керованим із Росії.

“Російський слід” у новій акції антивакцинаторів присутній хоча б у тому, що раніше таку графіку – перекреслений червоною рискою QR-код – використовували противники щеплень від коронавірусу в РФ. Вони називали це “цифровим концтабором” й апелювали до керівної партії своєї країни.
У Росії така символіка на протестах мала свій сенс, оскільки уряд РФ виніс на розгляд законопроєкти, які регламентують застосування QR-кодів щодо вакцинації у громадських місцях і транспорті. В Україні ж QR-коди не мають такого значення для карантинних обмежень. Тож очевидно, що організатори українських акцій протесту “антиваксів” запозичили саме російський матеріал.

ДОПОВНЕНО. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України назвав плакати “Стоп QR-код” “антиваксів” у Києві “російською інформаційною спецоперацією”.

“Центром протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України (…) було виявлено російську інформаційну спецоперацію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України. Зокрема у соціальних мережах та месенджерах, а також Telegram-каналах поширюються повідомлення про начебто негативні наслідки вакцинації.
Підтвердженням реалізації спеціальних інформаційних антивакційних заходів зі сторони Російської Федерації є проведення чергового маршу противників вакцинації від COVID-19, учасники якої на плакатах “Стоп QR-код” розмістили QR-код, який дає перехід до вебсайту російської політичної партії “Єдина Росія”, – ідеться в повідомленні ЦПД на сайті РНБОУ.

Центр протидії дезінформації рекомендував усім, хто має сумніви щодо необхідності щеплення, вивчити всю інформацію про доступні вакцини з офіційних джерел їхніх безпосередніх розробників, проконсультуватися з сімейним чи приватним лікарем або зателефонувати на гарячу лінію МОЗ за додатковою інформацією: 0 800 60 20 19.

Читайте також:
Суд арештував антивакцинатора Стахіва із заставою в один мільйон

Начальник ГУР Буданов: Росія готує великий наступ на січень,
а спершу “хитатиме” через мітинги, антиваксів і “вагнергейт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна