“Гострий напад українофобії”: у Раді зареєстрували законопроєкт, що може позбавити незалежності уповноваженого із захисту державної мови

У Верховній Раді 29 народних депутатів від “Слуги народу” зареєстрували законопроєкт, мета якого “позбавити незалежності уповноваженого із захисту державної мови” (№6336).

Про це в середу, 24 листопада, у фейсбуці повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

“У “слуг народу” – новий гострий напад українофобії. 29 депутатів на чолі з Максимом Бужанським зареєстрували законопроєкт №6336, мета якого – позбавити незалежності уповноваженого з захисту державної мови. Зараз Закон про мову передбачає, що уповноважений, хоча й призначається урядом, є незалежним і не може бути звільненим без належних підстав. І от Бужанський разом із найодіознішими “слугами” – Брагаром, Третьяковою, Гетманцевим і Ко – пропонує дозволити уряду знімати уповноваженого будь-коли – через “назадовільний звіт” чи просто за поданням прем’єр-міністра. Тобто зробити інституцію, яка захищає мовні права українців, у тому числі від порушень закону високопосадовцями, цілковито залежною від цих посадовців”, – наголосив В’ятрович.

За його словами, попри дані соціології, які свідчать про підтримку закону про мову абсолютною більшістю українців, “депутати партії президент Володимира Зеленського знову і знову намагаються атакувати ключові положення цього закону”.

В’ятрович вказує, що “такі речі не можна списати на «особисту думку» бужанських”.

“Щоб пропхати цей законопроєкт, у Верховній Раді навіть змінили головний комітет, який має його розглядати! Ще в понеділок, 22 листопада, на сайті ВР головним комітетом значився гуманітарний, який спеціалізується на мовній політиці і навряд чи підтримав би цю антиукраїнську авантюру. Але сьогодні головним записаний уже комітет з організації державної влади, голова якого Андрій Клочко також підписався під проєктом Бужанського”, – написав нардеп.

Він переконаний, мовляв, “якщо монобільшість не підтримує цей законопроєкт, то вона має публічно про це заявити і забезпечити його зняття з розгляду”.

“Якщо ж відповідних заяв (і головне – дій) не буде, це означає, що Зеленський і його партія розпочали небезпечну атаку на закон про мову, і українцям треба підніматися, щоб дати цій атаці гідну відсіч”, – наголосив Володимир В’ятрович.

Читайте також:
“Як захистити право на мову?” Громадські активісти оприлюднили покрокову інструкцію

Експлейнер про історію та особливість української мови – текст і відео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна