Стеження та прослуховування активіста Виговського: адвокати подали заяву в СБУ

Активіст Микола Виговський разом зі своїм адвокатом Масі Найємом подали заяву до Служби безпеки України через стеження за ним.

Про це він заявив під час брифінгу у понеділок, 8 листопада, під стінами СБУ.

У заяві йдеться про факт вчинення кримінальних правопорушень:

  • за ст. 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя)
  • ст. 359 ККУ (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

У юридичній компанії “Міллер” нагадують, що йдеться про два інциденти, котрі трапилися з Виговським: 12 жовтня 2021 року він знайшов прикріплений до дна свого автомобіля на магніт пристрій, який виявився GPS-трекером. Такі пристрої використовується для відстеження пересування.
Вже 25 жовтня у його авто виявлено ще один пристрій — для прослуховування.

“Законне прослуховування та стеження можуть проводитись тільки в рамках кримінального провадження та є негласними слідчими (розшуковими) діями. Ми вже подали запити до ОГП, СБУ та Національної поліції України, щоб дізнатися, чи проводились щодо нашого клієнта негласні слідчі (розшукові) дії. Але є підстави вважати, що прослуховування та стеження за Миколою Виговським не були санкціоновані. Ймовірно, пристрої були прикріплені невстановленими особами для спостереження за громадським активістом, за його переміщенням та за його розмовами”, – обґрунтовують свою позицію правники.

Юристи нагадали, що протягом 24 годин після подання заяви повинно бути відкрито кримінальне провадження. Якщо його не відкриють, адвокати обіцяють подавати скаргу на бездіяльність до суду і після судового розгляду та отримання відповідної ухвали — вимагатимуть, щоб провадження було зареєстровано.

“Якщо справа не буде належним чином розслідуватися, це буде ознакою того, що це спостереження проводилося самими правоохоронцями. Якщо ж слідство буде ефективним, це сигналізуватиме суспільству, що ставлення держави до громадських активістів суттєво змінилось в бік покращення. Що дуже важливо для демократичної держави”, – резюмували в компанії.

Читайте також:
Активіст Виговський каже, що знайшов у своєму авто пристрій для прослуховування

Київський активіст Виговський знайшов під своїм авто пристрій для відстежування руху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна