Шантаж Лукашенка: кордон Польщі з боку Білорусі перетнули озброєні військові

Міністерство закордонних справ Польщі викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі Олександра Чесновського після того, як 2 листопада кордон з боку РБ незаконно перетнула група невідомих в одностроях та зі зброєю.

Про це вранці 3 листопада повідомляє польське радіо RMF24.

МЗС Польщі не надало детальної інформації про інцидент та місце, де він стався.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин уточнив, що кордон переходили три особи.

“Ще одна провокація! У ніч на вівторок (2 листопада о 01:45) польські солдати помітили на території Республіки Польща трьох людей у ​​формі зі стрілецькою зброєю. Після спроби польського патруля встановити контакт, невідомі перезарядили зброю, а потім віддалилися в бік Білорусі”, – ідеться в дописі Жарина у твіттері.

У міністерстві повідомили, що розмова з тимчасовим повіреним у справах Білорусі вже відбулася 2 листопада. Його прийняв заступник міністра Пйотр Вавжик, який висловив білоруській стороні рішучий протест проти порушення кордону.

Представник МЗС РП наголосив, що Польща налаштована захищати власні кордони та зовнішні кордони Європейського Союзу.

“…Разом з усією спільнотою демократичних країн євроатлантичного блоку ми будемо послідовно протистояти нелегальній міграції, організованій Мінськом”, – цитує Вавжика пресслужба МЗС.

Заступник міністра повідомив, що надішле ноту протесту до МЗС Республіки Білорусь, і закликав білоруську сторону негайно розслідувати інцидент.

Як відомо, тисячі людей, переважно з Близького Сходу та Азії, намагалися перетнути кордон Польщі в останні місяці. Раніше масовий перехід нелегальних мігрантів із боку Білорусі почався до Литви, через це на литовському кордоні виникла гуманітарна криза. У серпні 202 року повідомлялося, що 12 білоруських прикордонників перетнули межу Литви.
Країни Євросоюзу звинувачують уряд Білорусі в тому, що він сприяє незаконній міграції, бо хоче помститися за санкції проти білоруського режиму.
Польський парламент у зв’язку з напливом нелегальних мігрантів затвердив план будівництва стіни на кордоні з Білоруссю вартістю 350 мільйонів євро.
Від 2 вересня у зв’язку з міграційним тиском режиму Лукашенка у прикордонній смузі з Білоруссю у Підляському та Люблінському воєводствах був введений надзвичайний стан. 1 жовтня він був продовжений ще на 60 днів.

Читайте також:
У Польщі за допомогу в незаконному перетині кордону з Білорусі затримали громадян України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна