У Старих Кодаках на Дніпропетровщині збудують храм ПЦУ на місці зруйнованої козацької церкви

У селі Старі Кодаки на Дніпропетровщині на місці зруйнованої козацької церкви зведуть новий храм Православної церкви України.

У день свята Покрови, 14 жовтня, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон (Зінкевич) разом із духовенством освятив хрест на місці будівництва майбутнього Свято-Покровського храму, повідомляє сайт Дніпровської єпархії ПЦУ.

Такий вигляд матиме майбутній храм

Нова церква постане на місці зруйнованого колись козацького храму на історичній Кодацькій Січі – поряд і досі розташовані древні козацькі поховання.

Фото: Дніпровська єпархія ПЦУ

У своєму слові владика Симеон наголосив на важливості відбудови козацьких святинь заради духовного відродження нації та збереження історичної пам’яті.

І цей процес на Дніпропетровщині відбувається досить активно. Так, 31 липня 2021 року було освячено першу церкву ПЦУ в промисловому Нікополі, який називають столицею п’яти Січей (саме на цих землях були розташовані Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька і Підпільненська Січі). Храм має ім’я праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського).

У Чкалові Нікопольського району почалося будівництво церкви на честь Петра Сагайдачного, якого ПЦУ визнала святим.

Також планується закладення першого чоловічого монастиря ПЦУ у Дніпрі. А жіночий Благовіщенський, освячений у цьому місті в червні 2020-го, став першим монастирем, відкритим рішенням Синоду після утворення Православної церкви України.

Читайте також:
На Дніпропетровщині воїни 93 омбр встановили хрест на місці майбутього гарнізонного храму. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна