“Чим більше ворогів уб’єш сьогодні”: ексклюзивний репортаж із закритого турніру снайперів у районі проведення ООС

 

автор: Анастасія Федченко
з Донецької області
фото авторки

Донеччина, район проведення операції Об’єднаних сил. На полі стоять позашляховики, бувалі в бувальцях “таблетки”, ще кілька автівок, які нагадують військові, і таких, що можна сприйняти за цивільні. Поруч у траві “припарковані” снайперські гвинтівки: видно, що кожна пещена її власником. Їхні господарі поруч – знайомляться, розмовляють, жартують, курять.

Зо два десятки снайперів із підрозділів ЗСУ, Нацгвардії та Нацполіції зібралися тут, щоб взяти участь у закритому турнірі зі снайпінгу. Кореспондентка “Новинарні” була на цьому турнірі єдиним журналістом.

Як заповідали побратими

Турнір організував снайперський взвод 58-ї мотопіхотної бригади ЗСУ імені гетьмана Івана Виговського.

Захід присвячено снайперам, які полягли, виконуючи бойові завдання.

“Ми завжди пам’ятатимемо наших побратимів, – говорить командир взводу із позивним “Смайл”. – Вони полягли у бою, як справжні воїни. Тепер ми маємо продовжувати робити смерть ворогам, як це робили вони”.

Організатори з конотопської бригади навіть розробили емблему змагань – це кумедна заквітчана смерть із косою несе снайперську гвинтівку. Виготовили мерч, “фірмові” футболки тощо.

Учасники турніру стріляють із гвинтівок вітчизняного виробництва UAR-10 та UBR-008 в калібрі .308, більшість гвинтівок у .338 калібрі –  іноземні: Remington, Savage, Accuracy International, HS Precision.

Дистанція до мішеней – 795, 1040 та 1195 метрів для перших; 1040, 1195 та 1520 метрів – для других.

Стрільці й стрільчині – підтягнуті, міцні, красиві – по черзі лягають на каремат і мають хвилину на підготовку до пострілу.

Видивляються ціль. Намагаються врахувати швидкість вітру, вимірюючи його спеціальним приладом – анемометром; роблять поправку на вітер.

Вереснева погода на Донбасі змінюється чи не кожні п’ять хвилин: то хмарно, то сонце, вітер дме то в один, то в інший бік, затихає на мить, щоб поновитися вже дужчим. Усі ці фактори потрібно враховувати, аби куля влучила в ціль.

Хтось працює сам, хтось – у парі. Пари перемовляються між собою чітко, зосереджено.

Цікаво спостерігати, як учасники стріляють. Хтось робить це швидко, наче поспішає на поїзд, хтось – повільніше і більше вдумливо. Один помітно нервує, інший – холоднокровний.

Кулі вилітають зі специфічним дзижчанням, не схожим ні на що.

Читайте також:
Заради “1+”. Як виглядає полювання снайпера в зоні АТО

Хто переможці

Із першого разу влучає в мішень на відстані 1100 метрів із гвинтівки калібру .308 снайпер 58 омпбр. Він стає найкращим в одній із номінацій.

Перемагають і стрільці з інших підрозділів.

Найцікавіше і найважче в роботі зі снайперами та розвідниками – говорити про них так, щоб ніхто не зміг визначити цього особу військового ані за ім’ям, ані за псевдо, фотографувати так, щоб неможливо було здогадатися, чиє це обличчя, руки, одяг та з якого підрозділу боєць.

Тож імен і позивних переможців у цьому тексті не буде. Але повірте на слово, працюють вони так, що не буде й жодних шансів у ворога.

Наприкінці змагань бійці розписуються на прапорі з символікою турніру. “Чим більше ти вб’єш сьогодні, тим менше доведеться нам вбити завтра”, – пише один з учасників. “За Україну та її волю!” – пише інший.

Ці солдати є в зоні ООС. Вони теж працюють.

Читайте також:
ССО провели міжнародний снайперський турнір за участі чотирьох країн

Фотогалерея (гортайте):

турнів снайперів - ООС - 58 омпбр_3 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - стрільба_8 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - стрільба_2 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - гвинтівка турнів снайперів - ООС - 58 омпбр_2 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - стрільба_3 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - набої_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - набої_3 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - набої турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - стрільба_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - анемометр_3 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - анемометр_2 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - анемометр_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - снайпери ЗСУ_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - снайпери ЗСУ_2 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - патчі_2 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - патчі_4 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - патчі_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - снайпер ЗСУ турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - гвинтівки_1 турнів снайперів - ООС - 58 омпбр - підписи
<
>

Дивіться більше фоток у нашому інстаграмі. Підписуйтеся.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.