Заради “1+”. Як виглядає полювання снайпера в зоні АТО

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

Полювання (FB)

Полювання снайпера. Мені довелося бачити, як пишуть цю захопливу драму війни українські снайпери за допомогою Barrett M107A1 – легендарної американської снайперської гвинтівки великої потужності, яку успішно застосовують проти російських агресорів.

Дії снайпера в кіно зводять до одного драматичному моменту, коли мішень потрапляє в перехрестя прицілу, снайпер бачить крупним планом обличчя жертви і тим не менше натискає на спуск. Тут тобі і раптовість, і невеликі моральні терзання, і хитрість, і спритність, і безжалісність.

Патрон 50 bmg

Патрон 50 bmg

В реальності, обличчя й очі ворога на фронті бачать рідко – тому що найнадійніше ураження цілі – це в центр тіла. При влучанні потужного патрона 50 BMG не рятує жоден бронежилет.

Насправді, мистецтво фронтового снайпера – це копітка багатоденна командна робота заради одного-єдиного пострілу.

Так і зараз. Три дня вибору позиції. Там, де російські найманці люблять бити з гранатометів і вести пошуки розвідгруп.

Військова розвідка позицій противника та нейтральної смуги. Інженерна розвідка підходів до супротивника. Аеророзвідка безпілотником – висотки треба розглянути зверху.

При пошуку вигідних рубежів для стрільби група, яка вийшла “на роботу”, зняла чотири міни. Противник їх поставив саме на цей випадок.

Потім – організація спостереження, організація бойової охорони, бойове забезпечення. Все це приховано, тихо, після настання темряви – повне світломаскування.

Але ж противник на фронті і сам теж веде полювання на наших бійців, і не збирається підставлятися під кулю. Російські найманці не розслабляються – їх давно відучили засмагати на бруствері.

Снайперам треба висунутися далі за нас усіх – туди, де цілі будуть помітні. Покинути свої, раптом такі затишні окопи, де є маскування і укриття, – це завжди ризик. І вийти зі свого окопу вперед, туди, де ти вже нічим не захищений – це як залишитися без шкіри.

Розміститися треба недалеко від ворога, в полі зору, де тебе самого можуть виявити. Треба бути впевненим, що твоє укриття не проглядається з того боку. Що твоя оптика не дасть відблиск під променями сонця.

Найменша помилка – і черговий гранатометчик прочеше посадку чергою 30-міліметрових гранат, піддасть СПГ і “Васильком”.

Стріляти з “Баррета” можна прицільно на дистанцію до 1800 метрів, але краще бити напевно – на дистанції 1000 метрів ця гвинтівка в грамотних руках б’є без промаху.

Снайпер з американським “Барретом” – це пріоритетна ціль. Безсумнівно, в разі виявлення противник зробить все можливе для захоплення зброї й стрільців. Але всі ці боязкі думки снайпери залишають тут, на рубежі. Вони йдуть далі, впевнені, що їхні товариші зуміють прикрити й витягнути пару при будь-якій колотнечі. Довіра необхідна.

І ось позицію зайнято, наша пара висувається на чергування. Тепер результат операції – в їхніх руках.

Вони пильнують за противником зблизька. Визначають закономірності в діях – коли, де, як в якому місці вони з’являються.
Командир дав просте і буденне напуття: “Вогонь самостійно по готовності!”

Одночасно з пострілом спостерігач дасть команду групі вогневої підтримки – і вони заведуть бензопилу, щоб приховати звук пострілу, розсіяти увагу.
У разі потреби по розвіданих вогневих точках буде відкрито вогонь з автоматичного гранатомета.

Заміри зроблені, тепер чекаємо ворога, моє місце – на СП (спостережному пункті).

На фронті немає суєти – супротивник не метушиться, зайвий раз не висовується.

Спостереження і очікування забирає багато часу. Я сам не витримав раннього підйому – і засинаю на годину. Але спостереження триває, позиція у наших вигідна, і безсумнівно, що в приціл хтось потрапить – є охорона, спостерігачі, розвідка, тиловики, іноді зустрічається і найцікавіше – ворожий снайпер, який теж збирається на полювання.

Дистанції бою великі – тут не розглядають обличчя й деталі, тут наводяться в силует.

У групи прикриття друга снайперська пара контролює обстановку.

У приціл теж добре видно, як два силуети з’являються в полі зору. Вони нічого не підозрюють. Вони не знають, що десь далеко смерть, зібрана в обойму, відмірює час їхнього життя.

За ними в 45-кратну оптику, щойно привезену волонтерами, спостерігає кілька пар очей. Бити треба напевно – у снайпера є право тільки на один постріл.

Потужний глушник погасить повністю полум’я і приглушить звук. Постріл – і зміна позиції. Тоді можна піти, другий постріл вже точно помітять. Інакше снайперську пару відразу виявлять, і далі полювання почнеться вже на них самих – і десятки їх лютих ворогів – кулеметники, агеесники, спгшники, мінометники, снайпери ворога почнуть смертельну гру, щоб не дати нашим піти живими.

Полювання на ворога – це адреналін і напруга. Люди починають говорити пошепки – навіть ті, хто перебуває за два кілометри і спостерігає в бінокль.

На снайперів величезна відповідальність – якщо не розрахують, помиляться, якщо втрутиться випадковість, якщо ворог щось запідозрить – значить, вся ця багатоденна праця цілої команди – дарма? Але ж нерідко так і відбувається. Невдача – це теж частина роботи. Тому зараз ніхто не квапить і всі все розуміють.

Снайпери чекають моменту, коли один із силуетів на мить повністю відкриється.

Два силуету там, внизу – хто вони, з Москви, Новосибірська, Владивостока? До них вже немає жодних емоцій, жодних переживань. Вони просто безіменна ціль, якій не місце на нашій землі.

Все відбувається буденно й раптово. Раптом лунає коротка доповідь: “1+”.

І раптом все призводиться до руху. “Один плюс” – це означає, що чотири доби цього разу все-таки минули недаремно. Значить, 45-грамова куля, випущена з дистанції в 1000 метрів зі швидкістю 850 метрів на секунду, вразила один із силуетів.

Спостерігачі дають підтвердження. Хто б не був найманець, який потрапив у перехрестя прицілу, він робив на фронті свою роботу. А снайпер зробив свою.

Йдемо. На завтра розвідники пригледіли новий пункт стрільби.

Читайте також:
Волонтер: “дякуючи” МО і ГШ снайпінг у Збройних силах мертвий

В зоні АТО ворожий снайпер поранив українського військового

В Широкиному снайпер вбив волонтера, який привіз на передову продукти

Серед знищених бойовиків – снайпер, який убив добровольця-співака Василя Сліпака

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна