Із Кабула в “Бориспіль” прибув літак із майже сотнею евакуйованих громадян. ОНОВЛЕНО

доповнено

З аеропорту Кабула вилетів цивільний літак, на борту якого перебувають близько сотні евакуйованих із Афганістану громадян України та інших країн.

Про це в четвер, 23 вересня, інформує пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони.

“Протягом останніх декількох днів проводилися міжнародні перемовини щодо можливої евакуації українських громадян з Афганістану. Протягом всього періоду українські дипломати, представники ГУР МО України та офіс президента узгоджували можливість евакуації українських громадян та членів їхніх родин”, – ідеться в повідомленні.

Активну участь в перемовинах брали представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.

“Сьогодні зранку перемовини завершилися успіхом і цивільний літак вилетів з території аеропорту міста Кабул. На борту літака знаходяться близько 100 громадян. Очікується, що літак з евакуйованими особами прибуде до Києва протягом 24 годин“, – заявили в ГУР.

“Україна вкотре продемонструвала свою рішучість у питанні допомоги власним громадянам за кордоном, а також простягнула руку допомоги громадянам інших країн, які її потребували. Дякуємо усім, хто доклався до цієї справи та перш за все за прояв людяності та гідності, якої так бракує в сучасному світі”, – наголосили розвідники і додали, що “наші спецпризначенці показали високий професіоналізм та ще раз довели, що можуть бути надійними партнерами для західних союзників”.

Зазначається, що успішні дії представників ГУР МО вивели Україну до десятки країн Європи, які мають найвищий результат з евакуації цивільних громадян з Афганістану.

ДОПОВНЕНО

Фото: пресслужба МОУ

Увечері, близько 20-ї години, літак з евакуйованими приземлився в міжнародному аеропорту “Бориспіль”.

За словами заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, завершилась успішно чергова операція з повернення громадян України. Операція реалізовувалася за координації з офісом президента України, ГУР Міноборони та Міністерством закордонних справ.

“На борту перебувають 96 осіб, серед яких є громадяни України, є особи з посвідченням на постійне місце проживання в України, є члени їхніх родин, а також особи, на повернення яких давали запити Ватикан та Канада“, – уточнила Ганна Маляр.

За її словами, сьогодні повернулись в Україну 30 громадян України та члени їхні родин, 9 осіб з правом на постійне проживання в Україні, 18 осіб за запитом Ватикану, 2 особи за запитом Канади.

Як відомо, після приходу до влади в Афганістані представників руху “Талібан” Україна впродовж кількох тижнів серпня в безпрецедентно складних умовах організувала з цієї країни шість евакуаційних рейсів, які вивезли понад 650 людей.
Загалом за час евакуації, що тривала з 14 по 30 серпня, повітряним шляхом з Афганістану було евакуйовано понад 120 тисяч осіб.
В українському МЗС повідомляли, що евакуацію українців планують продовжувати і після 31 серпня, коли з Афганістану будуть виведені американські війська.

Читайте також:
Вихід США з Афганістану може спонукати Путіна до агресії в Україні, – Болтон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна