На зустрічі з главою Єврокомісії Зеленський порушив питання Криму, полонених і “Північного потоку”

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у США, на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, провів зустріч із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, та порушив питання Криму, “Північного потоку-2” та про надання сприяння у звільненні майже 450 українців, яких утримують на тимчасово окупованих територіях та в Росії.

Про це за підсумками вечірньої зустрічі 21 вересня повідомила пресслужба президента.

Зазначається, що Зеленський подякував особисто фон дер Ляєн, Європейському Союзу, Європейській комісії та Європейській раді за підтримку України, “нашої незалежності, невизнання анексії Криму Російською Федерацією”, зокрема за участь ЄС в інавгураційному саміті Кримської платформи та одностайну підтримку державами–членами ЄС декларації саміту.

При цьому президент України поінформував Урсулу фон дер Ляєн про погіршення ситуації в Криму, зокрема з огляду на чергову хвилю незаконних політично мотивованих арештів.

“Володимир Зеленський і Президент Єврокомісії скоординували позиції в контексті підготовки до 23-го Саміту Україна–ЄС, проведення якого заплановане на 12 жовтня цього року в Києві. Глава держави наголосив, що визнання європейської перспективи та подальша інтеграція економіки України до внутрішнього ринку ЄС – серед ключових пріоритетів нашої держави.
Урсула фон дер Ляєн відзначила особливу мужність українського народу в боротьбі за незалежність та демократію.
Володимир Зеленський подякував співрозмовниці за нещодавнє рішення Європейської комісії щодо виділення другого траншу макрофінансової допомоги ЄС в обсязі 600 млн євро.
Президент Єврокомісії відзначила суттєвий прогрес, якого досягла Україна на шляху реформ”, – ідеться в повідомленні на сайті ОП.

Зазначається, що “особливу увагу” під час зустрічі було приділено питанням енергетичної безпеки у Європі. Глава держави наголосив, що проєкт “Північний потік-2” є передусім безпековим викликом для європейського регіону, та зазначив, що Україна готова до проведення найближчим часом офіційних консультацій щодо “Північного потоку-2”, а також інших питань, пов’язаних з монополізацією Росією газового ринку Європи.

“Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн обговорили результати саміту перших леді та джентльменів, який відбувся в Києві, а також питання приєднання до декларації саміту”, – розповіли також з ОП.

Читайте також:
На зустрічі з керівництвом ООН Зеленський поставив питання, чому їх не було на Кримській платформі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна