На зустрічі з керівництвом ООН Зеленський поставив питання, чому їх не було на Кримській платформі

Президент Володимир Зеленський під час перебування у Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН зустрівся з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем, а також із новообраним головою Генасамблеї ООН Абдулою Шахідом.

Як повідомляє “Укрінформ”, під час розмов 21 вересня із Гутеррешем та Шахідом Зеленський порушив питання підтримки Кримської платформи з боку ООН – найвпливовішої міжнародної організації.

“Кримська платформа заснована на резолюціях ООН та міжнародному праві, – сказав журналістам прессекретар президента Сергій Никифоров. – На саміті Кримської платформи були представлені НАТО та ЄС, а представника ООН не було”.

Никифоров нагадав, що Росія намагалася протидіяти включенню в порядок денний Генасамблеї питання про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, проте ГА ООН більшістю голосів зберегла його в порядку денному і включила для розгляду на черговій сесії.

У розмові з Гутеррешем Зеленський, окрім “політичних”, порушив також “прагматичні” питання. ООН є одним із найбільших споживачів товарів і послуг у світі, сказав Никифоров. Щороку організація закуповує товарів на 20 млрд доларів, у тому числі в України – на 200 млн. Але, за його словами, є неабиякий потенціал для розширення такої співпраці. Зокрема, Україна готова запропонувати надання транспортних послуг, участь у програмах ООН з постачання продовольства, окрім того, у нас розвинена IT-сфера.

Також, за повідомленням сайту офісу президента, у вівторок увечері Зеленський мав зустрічі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, представниками бізнесу та потенційними інвесторами (American Jewish Committee) тощо.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 вересня президент України прибув із робочим візитом до США для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 21 вересня він узяв участь у відкритті сесії ГА ООН. На 22 вересня заплановано виступ Зеленського у загальних дебатах на Генасамблеї.

Читайте також:
Учасники Кримської платформи ухвалили спільну декларацію: ТЕКСТ ДОКУМЕНТА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна