Всі бригади територіальної оборони отримали нарукавні знаки

 

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний затвердив нарукавні емблеми для окремих бригад територіальної оборони Сухопутних військ ЗС України.

Про це в четвер, 16 вересня, повідомляє АрміяInform.

Всі емблеми розроблені в єдиному стилі, у кольорах, притаманних механізованим військам. Однак є й особливість, що буде відрізняти підрозділи територіальної оборони від інших частин, а саме: звужена зубчата глава, що символізує захисний мур.

Також з метою формування мілітарних традицій українського війська у символіці підрозділів територіальної оборони основний акцент поставлено не на адміністративні одиниці, штучно утворені за часів радянської окупації (часів), а на історичні регіони України.

Так, на більшості емблем зображені елементи історичної або сучасної символіки регіонів, у яких розташовані частини.

Водночас для створення деяких регіональних емблем використовувалась історична символіка часів доби козацтва.

Так, на емблемі 109-ї бригади ТрО зображені схрещені між собою срібний спис та шабля, які є елементами символіки Кальміуської паланки Запорізької Січі, що розташовувалась на території сучасної Донецької області і вказує на розташування військової частини.

Центральним елементом емблеми 111-ї бригади ТрО є стилізоване зображення крокуючого золотого коня на зеленому полі. Такий кінь був історичною символікою Старобільської сотні Острогозького козацького полку. Також зображення коня є одним з елементів сучасного герба Луганської області.

На належність до столиці України в емблемі 112-ї бригади ТрО вказує стилізоване зображення золотого лука зі стрілою, вписаного в золоте коло, який є центральним елементом сотенних прапорів Київського козацького полку.

Срібна Богородиця на золотому півмісяці, яка була зображена на полковому прапорі Сумського козацького полку відтепер відтворена на емблемі 117-ї бригади ТрО.

На емблемі 123-ї бригади ТрО відображений срібний пильнуючий олень із золотими рогами, озброєний списом. Його використовували на печатці Бугогардівської паланки Запорізької Січі (нині територія сучасної Миколаївської області).

Знайшла своє відображення на нарукавних емблемах і символіка часів Української Народної Республіки. Зокрема, на нарукавній емблемі 124-ї бригади ТрО зображено проєкт гербу Херсонщини часів УНР, а саме – срібний хрест у супроводі трьох золотих корон у блакитному полі.

Усі нарукавні емблеми створили фахівці Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ відповідно до Методичних рекомендацій щодо окремих питань розвитку і впровадження військової символіки у Збройних силах України, затверджених міністром оборони у 2020 році.

Також нарукавну емблему отримало командування територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗС України. На ній зображено золотий пернач, який покладено на схрещені між собою два козацькі мушкети.

Пернач є символом органу військового управління, а мушкети були основною зброєю козацького війська і символізують постійну готовність до захисту.

Досі підрозділи тероборони використовували нарукавні знаки, які не були затверджені встановленим шляхом. На емблемах були зображені герби областей і міст, у яких вони дислокуються. Також на них був розміщений неофіційний девіз територіальної оборони «ЗАХИСТИМО СВІЙ ДІМ. ЗАХИСТИМО УКРАЇНУ!» та номер підрозділу.

Читайте також:
“Вовкулака з золотими очима”: у Командуванні ССО показали новий нарукавний знак


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.