“Щастя було так неблизько”: репортаж із міста, на яке окупанти скинули міни з безпілотника

 

автор: Олена Мокренчук
з Луганської області

Пробитий дах і стеля, потрощені шибки та продірявлені автівки, скинуті на підлогу хрести та розбиті ікони, налякані люди на вулиці та поранений голова військово-цивільної адміністрації – так почався сьогоднішній ранок для мешканців прифронтового міста Щастя на Луганщині.

Вкотре порушивши всі домовленості та правила війни, ба навіть закони людяності, о 6.40 ранку російські військові обстріляли будинки цивільних мешканців, а через 40 хвилин додали ще.

Власне, це був не обстріл. Як і минулого тижня по Нью-Йорку (Горлівській напрямок), окупанти скинули мінометні міни з безпілотних літальних апаратів.

Побиті вікна у квартирі однієї з місцевих мешканок

Одна з мешканок обстріляного будинку розповідає:
– Я саме збиралася на роботу, коли просто у нас під вікнами впала перша міна. Почувся голосний вибух, будинок затремтів, посипалося скло. Я підбігла до вікна, відсунула фіранку, щоб подивитись, що сталося – адже у нас із 2014 року такого не було, щоб обстрілювали цивільних! Почула ще два вибухи, посипалося скло. Почекала трохи, наче затихло. Ми всі вибігли на вулицю, подивитися, що ж сталося. На даху сусіднього гуртожитка було видно дим. Діти плакали.

Очевидцем артнальоту був голова Щастинської військово-цивільної адміністрації Олександр Дунець. Семе він – поранений з-поміж місцевих мешканців.

– Я почув про обстріл і швидко прибув на місце події. Переконався, що люди не постраждали, і почав оглядати місце події. В цей час стався другий обстріл, під час якого я й отримав поранення в ногу, – розповідає Дунець.

За іронією долі, він дає коментар про військовий злочин росіян на площі Миру.

Олександр Дунець під час інтерв’ю

Разом із представниками СЦКК та СІМІC оглядаємо будинок та місцевість довкола нього: скрізь вибите скло, уламки цегли, запорошена пилом рослинність. Коло будинку – побиті автівки: без скла, з численними пробоїнами по боках. Налякані люди самі підходять до журналістів, розповідають, що сталося, і просять допомоги.

– А ось тут у нас гуртожиток профтехучилища. Йому дісталося найбільше: дах пробито в трьох місцях, є пробоїни стелі. Ну, і скло, само собою, його теж винесло вибуховими хвилями. Добре, що студентів не було, у них ще не почалися навчання, – розповідають сусіди.

В супроводі військових оглядаємо гуртожиток. Подекуди замість даху – синє небо, стеля продірявлена. Кімнати зачинені, тож зайти всередину не можемо. Відкрито лиш медичний пункт: столи медиків, ліки та обладнання засипані штукатуркою, що впала зі стелі. Розгублена жінка-медик від коментарів відмовляється: каже, слава Богу, що всі цілі.

До речі, про Бога. На території гуртожитку обладнана затишна капличка. По ній теж “прилетіло” – ікони всередині зірвані зі стін і розбиті, по підлозі розкидані хрести та уламки іконних окладів.

Співробітники СЦКК ретельно фіксують і цей злочин російських військ, які окупували частину української території та тепер обстрілюють з них мирні українські села і міста.

Нещодавно окупанти вчинили обстріли у Кряківці: з непідконтрольного Україні Сигнального обстріляли артилерією 120-122-го калібрів дві п’ятиповерхівки та кілька приватних будинків. Мешканців найбільш зруйнованих квартир із Кряківки переселили саме в Щастя, Трьохізбенку та інші населені пункти.

– Тепер ось маємо халепу тут… – скрушно говорить голова Щастинської ВЦА.

– Відомо, чим стріляли окупанти?

– Вони не стріляли. Цього разу противник скинув на мирних мешканців міни 82-го калібру з безпілотника. Двічі. З інтервалом в 40 хвилин.

Особливий цинізм дій ворога в тому, що це саме час, коли діти йдуть до школи, а їхні батьки – на роботу. Поруч із будинком розташований великий супермаркет, поблизу якого теж завжди багато людей. Дивом ніхто не постраждав, – зазначає Олександр Євгенович, і додає: – Ну, крім мене. Але то вже таке…

Наслідки атаки на Щастя 16 вересня могли бути гіршими, але одна з мін 82-го калібру, скинута з БПЛА типу “квадрокоптер”, не розірвалася.

Міна, що не розірвалася

Читайте також:
Окупанти обстріляли важким калібром цивільні будинки в Тарамчуку, позбавивши село електрики. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.