Політика ЄС щодо Росії має будуватися на стримуванні Кремля, – євродепутат

 

Політика Європейського Союзу щодо Російської Федерації має будуватися на принципах стримування спроб Кремля впливати на демократичні суспільства гібридними засобами та активного залучення громадянського суспільства РФ.

Про це під час пленарного засідання Європейського парламенту заявив депутат Андрюс Кубілюс, передає “Укрінформ”.

Він представив на розгляд учасників парламентської сесії проєкт нової доповіді щодо напрямків політичних відносин між ЄС і Росією.

“Перший напрямок (політики ЄС щодо РФ, – “Н”) – протидія. Це стосується протидії агресивній політиці Кремля, що існує сьогодні, як зовнішньої, так і внутрішньої, дотримання чіткої політики невизнання анексії та окупації Криму, Донбасу, Південної Осетії. Більш ефективні види санкцій мають бути краще скоординовані з трансатлантичними партнерами”, – сказав європейський політик.

За його словами, не можна визнавати законність виборів, якщо вони будуть “вкрадені”, та проводити ефективну імплементацію Зеленого курсу, щоби скоротити залежність ЄС від російського газу.

Він розкрив бачення другої складової політики ЄС щодо Росії – стримування гібридних загроз і корупційних практик, які Росія намагається застосовувати в самому ЄС.

“Якщо ми хочемо допомогти демократії в Росії у трансформації країни та у позбавленні від кремлівської автократії, ми маємо самі очиститися від кремлівських впливів”, – наголосив Кубілюс.

Третім елементом європейської політики стосовно Росії є залучення, і не лише Кремля, там, де це є необхідним, але й стратегічне залучення громадянського суспільства Росії.

“Надаймо російському народу чітке бачення, які відносини ми маємо намір збудувати між ЄС та демократичною Росією: скасування віз, угоди про вільну торгівлю, реальне партнерство з ЄС у сфері модернізації Росії. Це те, що ми зможемо зробити у майбутньому. Росіяни мають знати, що трансформація їхньої країни буде вигідною для них всіх, оскільки саме вони є першими жертвами авторитарного та корупційного режиму”, – підкреслив депутат Європарламенту.

Він окремо зауважив, що для такої трансформації думок у російському суспільстві потрібні приклади успіху перетворень. Саме тому ЄС має надавати більш ефективну підтримку регіону Східного Партнерства, особливо для розвитку країн “Асоційованого тріо” – України, Молдови і Грузії.

На переконання європолітика, успіх цих країн, а також реалізація амбітних цілей європейської інтеграції, можуть бути реальним прикладом для російського народу, щоб йти подібним демократичним шляхом розвитку.

“Наша доповідь є посланням надії для російських людей. Ми разом з ними. Ми хочемо бачити Росію добрим сусідом, з яким ми можемо мати добрі відносини. Ми хочемо, щоб росіяни могли скористатися тими ж правами людини, верховенством права та демократією, якими користуємося всі ми. Ми хочемо, щоб російський народ мав сучасну та заможну країну. Такий розвиток буде вигідним для народу Росії та для всієї Європи”, – додав Андрюс Кубілюс.

Читайте також:
Очільник Європарламенту закликав посилити санкції проти чиновників РФ і “підтримувати дисидентів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна