Засідання ТКГ щодо Донбасу: єдине просування – по екології

 

Під час засідання ТКГ з питань Донбасу учасники робочої підгрупи взяли до уваги проведення успішного першого засідання експертної групи з екологічних ризиків, пов’язаного із затопленням шахт вздовж лінії розмежування, яке відбулося 2 вересня 2021 року.

Про це після засідання 15 вересня повідомила пресслужба української сторони ТКГ.

“Також триває робота над організацією візиту інспекторів МАГАТЕ до ОРДЛО із застосуванням відповідних механізмів забезпечення гарантій безпеки”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що цього дня чергове засідання ТКГ відбулося в режимі відеоконфреренції.

Українська делагація “закликала російську сторону поставитися відповідально до виконання рішень, що були прийняті за участю російського керівництва та держав-посередників, Франції та Німеччини, зокрема, під час Паризького саміту у грудні 2019 року”.

Зокрема, Київ закликав у гуманітарній частині прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб та забезпечити розблокування роботи КПВВ з російської сторони. Українська делегація ще раз нагадала, що відповідні гарантії безпеки були надані Україною послідовно 31 серпня та додатково – підтверджені сьогодні.

В о. голови української делегації Олексій Резніков ще раз підкреслив, що розблокування роботи КПВВ з боку тимчасово окупованих територій врешті дозволило б вирішити питання соціально-економічної підтримки громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

У питаннях безпеки українська делегація закликала забезпечити суворе дотримання режиму припинення вогню та негайно припинити його порушення.

Також українська сторона надіслала відповідні ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

“Російська делегація не припиняє свої спроби залучити до роботи гуманітарної підгрупи громадянку України Майю Пирогову, засуджену українським судом за тероризм.
Наша делегація розцінює це як свідоме намагання заблокувати вже обмін утримуваними особами та відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій”, – ідеться, крім іншого, в пресрелізі.

Учасники робочої групи з гуманітарних питань також “продовжують шукати механізми віддаленої ідентифікації для виплати пенсій маломобільним особам, що жодного разу не перетинали лінію розмежування”.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 29 вересня.

Читайте також:
Україна в ОБСЄ: з початку місяця загинули 4 бійці ЗСУ, поранені – 36

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна