Зе-бездіяльність на користь Коломойського: як заблокували “бензинову справу” про картельну змову на 4,7 мільярда

 

автор: Катерина Петренко

Під час нещодавніх відвідин США Володимир Зеленський запевняв, що влада бореться з впливом олігархів та зокрема Ігоря Коломойського. Перед наступним візитом президента України до Америки (21-22 вересня для участі в Генеральній асамблеї ООН) відбувається низка важливих судів, де зачіпаються інтереси Коломойського. Однак рух цих справ блокується чи судами, чи іншими державними інституціями – вочевидь на догоду олігархові.

Один із прикладів – “бензинова справа”. Антимонопольний комітет України понад три місяці, замість встановлених 15 днів, не подає заперечення на позов ПАТ “Укрнафта” про скасування штрафу у справі щодо ймовірних цінових махінацій групи Коломойського на ринку палива. Крім того, за очевидного потурання АМКУ, Госпсуд “відпасовує” рішення у справі про майже 5-мільярдний штраф експертній організації, яка “своя” для олігарха.

Рекордні 4,7 млрд грн загрузли в суді

Пригадуєте, 30 березня 2021 року АМКУ оштрафував паливні компанії групи “Приват” Коломойського на рекордні 4,7 млрд гривень? Справа тягнеться з 2016 року. Слідство встановило, що дії компаній групи “Приват” порушували конкуренцію між операторами АЗС на ринку, ціни на світлі нафтопродукти встановлювали в антиконкурентних умовах з єдиного центру, в результаті – українці переплачували за пальне. Ідеться про ТОВ ВТФ “Авіас”, ТОВ “Торговий дім “Авіас”, ТОВ “Пром Гарант плюс”, ТОВ “Альянс Еволюшн”, ПАТ “Укртатнафта” та 169 операторів АЗС (у т. ч. ПАТ “Укрнафта”).

За даними слідства, у сфері роздрібної торгівлі цим паливом в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками “Авіас”. У цьому проєкті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій – чверть усіх АЗС України. Вони працюють під різними брендами у всіх регіонах.

Навесні 2021 року, виявивши змову, Антимонопольний комітет наклав найбільші штрафи на “Укртатнафту” Коломойського – 2,3 млрд гривень, а також напівдержавну “Укрнафту”, яку фактично контролює також Коломойський – 2,37 млрд.

Фото: ukrnafta.com

Голова АМКУ Олена Піщанська тоді заявляла: “4,7 млрд грн – це поки що рекорд для 2021 року і найбільший штраф в історії АМКУ на ринку автомобільного пального. Ми доклали колосальних зусиль, щоб дійти до Верховного Суду, завершити розслідування та, врешті, прийняти рішення. Готові до будь-якого розвитку подій далі, зокрема і до судових оскаржень”.

Сторона Коломойського платити у держбюджет не поспішає, натомість прагне скасування штрафів.

У серпні ПАТ “Укрнафта” звернулося до президента України Володимира Зеленського через дії Антимонопольного комітету, заявивши, що комітет застосував до компанії штраф, що у шість разів вищий,за допустимий по закону.

Адвокат компанії Анатолій Кеда переконаний, що суд захистить права “Укрнафти” та скасує штраф.

“Це безпрецедентне рішення АМКУ. Комітет не встановлював завищення цін на нафтопродукти. Це питання не досліджувалось. Натомість “Укрнафта” орієнтована на соціального споживача, і ціни встановлюються виключно з кон’юнктури ринку. Цим рішенням АМКУ вчинив дискримінаційні антиконкурентні дії по відношенню до нас і досі не надав детальний розрахунок встановлення розміру цього штрафу”, – заявив представник “Укрнафти”.

За його словами, сплата багатомільярдного штрафу може призвести до того, що “Укрнафті” доведеться взагалі продавати мережу АЗС.

Тож 36 компаній-учасників імовірної змови (включно з “Укрнафтою” та “Укртатнафтою”) подали позови до Господарського суду.

І тут виявилося, що АМКУ чомусь зовсім не поспішає захищати в суді своє рішення, що мало б вилитися у стягнення з картелістів Коломойського рекордної суми в дохід держави.

Дві експертизи для “заслуженого професора”

Усі позови проти штрафу АМКУ суд об’єднав у дві справи. До однієї увійшли позови “Укрнафти”, “Укртатнафти” та ще 17 операторів АЗС. До другої – позови ще 11 операторів АЗС.

Зі слів адвоката Кеди, 6 вересня підготовче судове засідання в першій справі провели в закритому режимі. Воно увінчалося призупиненням провадження, оскільки суддя Босий на прохання сторони Коломойського призначив комплексну судову економічну експертизу. Її проведення доручено Національному науковому центру “Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса”.

У другій справі 11 вересня суддя Зеленіна також задовольнила клопотання адвокатів компаній олігарха і призначила експертизу в тому самому інституті Бокаріуса.

Агія Загребельська

Юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України у 2015-2019 роках Агія Загребельська наголошує: в обох справах призначено схожі експертизи, які має провести одна й та сама експертна установа, і саме її рішення буде вирішальним щодо долі мільярдів гривень.

“Суддя Зеленіна, якщо узагальнити та спростити 11 питань, запитала в експертів: чи законно АМКУ наклав штраф на паливний бізнес Коломойського? Суддя ж Босий поставив на вирішення експертів більш “ювелірно” сформований та юридично чистий перелік питань. Однак результат від цього навряд чи буде іншим. Бо якщо експерти дадуть вигідні Коломойському відповіді, то майже гарантовано суддя ухвалить рішення про скасування мільярдного штрафу, а олігарх – укотре уникне відповідальності”, – вважає Загребельська.

Оскільки судові процеси – закриті, незрозуміло, як в АМКУ аргументували свою незгоду з клопотанням про призначення експертизи та чи пропонували відправити експертизу в установу, яка користується більшою довірою, ніж інститут Бокаріуса.

Наразі ж виходить так, що судді дослухалися адвокатів олігарха та призначили експертизу в ту установу, яку обрала саме сторона Коломойського.

ННЦ “Інститут судових експертиз ім. заслуженого професора М. С. Бокаріуса” вже не раз був помічений у “похованні” гучних корупційних справ. Зокрема, у справі про “розпил” 520 млн грн на вугіллі “Центренерго” експертиза Інституту Бокаріуса показала, що ціна була ринкова, а не занижена. НАБУ доводило, що вугілля постачали за суттєво завищеною ціною. Як наслідок, 27 серпня 2018 року суд відмовив детективам НАБУ у визнанні недійсною угоди ДП “ВК Краснолиманська” і ТОВ “ТД-Ресурс” про постачання вугілля без тендеру та попереднього ведення активної господарської діяльності. Завдяки експертизі “Бокаріуса” суд захистив схемщиків, пов’язаних із нардепами від БПП Сергієм Тригубенком (“ТД-Ресурс”) та Ігорем Кононенком (“Центренерго”).
До речі, з приходом до влади Володимира Зеленського “Центренерго” влітку 2019 року перейшло під контроль Ігоря Коломойського, хоча сам олігарх це заперечує.

Раніше інститут Бокаріуса “не зміг підтвердити” завдання збитків державній компанії ПАТ “Укргазвидобування” у кримінальному провадженні щодо колишнього голови правління Сергія Костюка і його заступника Вадима Шленчака. Їх звинуватили у діях на користь ТОВ “ВОГ Трейдинг”, внаслідок чого “Укргазвидобування” недоотримало щонайменше 16,76 млн грн доходів. Йдеться про продаж навесні 2014 року 18,21 тисяч тонн скрапленого газу за заниженими цінами по прямому контракту, а не через біржовий аукціон.

А ще в резонасній справі про ДТП за участі Олени Зайцевої та Геннадія Дронова в Харкові, в результаті якої загинуло шість людей, експерти Бокаріуса не змогли визначити точну швидкість руху автомобіля Зайцевої.

Щодо експертів відкривали кримінальне провадження за фактом ведення суду в оману з корисливих мотивів, але згодом його закрили.

Експертне підігрування олігарху. Та причому тут США?

Агія Загребельська наголошує: Коломойський та інші олігархи останнім часом часто використовують експертизи для скасування штрафів АМКУ, при цьому експерти з Інституту Бокаріуса мають погане реноме.

“Якщо Коломойський хоче, щоб київський суд відправив справу по картелю на експертизу в Харків – це вже означає, що про неупередженість експертів говорити не варто. Додайте до цього репутацію експертної установи, на якій “тавра немає де ставити”. Її так і називають в неофіційних комунікаціях: “місце для виконання особливо брудних задач”, – каже колишня держуповновадена АМКУ.

За її словами, й Антимонопольному комітету, й учасникам судових процесів із минулого досвіду зрозуміло: призначення такої експертизи та відправлення її в обрану олігархом експертну установу гарантовано забезпечить потрібний висновок. А суд надалі просто перепише висновок у рішення та на підставі цього скасує штраф.

“Це однозначно не можна назвати справедливим судовим процесом. Я вважаю це свідомим підігруванням олігарху та намаганням суддів зняти з себе відповідальність за майбутнє скасування штрафу, переклавши її на експертів”, – вважає Загребельська.

На її переконання, про це мав би говорити Антипонопольний комітет, захищаючи своє рішення, державу та мільйонів споживачів, що постраждали від зловживань.

Але невідомо, що говорив АМКУ в суді, адже засідання проводили в закритому режимі. А свою позицію з приводу “екзотичного” вибору експертів Комітет публічно не висловив.

Призначення ж експертизи “в потрібну установу з потрібними питаннями” дає можливість затягнути процес оскарження та розвалити будь-який штраф у суді. Нормативно час проведення експертизи не регламентований. І поки штраф оскаржується в судді, його можна не сплачувати.

Юристка погоджується, що відкладення рішень у “бензиновій справі Коломойського” може бути пов’язане із повторним візитом президента Зеленського до США (наприкінці вересня для учасні в Генасамблеї ООН).

“Без сумніву, Коломойський не горить бажанням “відправлятися до скриньки Джо Байдена”. І так само очевидно, що західний світ не хоче мати в партнерах країну, де олігархам все можна. Вони зі своїми рокфелерами та морганами, що відомі цитатами на кшалт: “Навіщо мені закон, якщо в мене є влада”, розібралися більше сто років тому. Того самого вони чекають і від нас. Не порожніх заяв про “курс на НАТО”, а реальних свідчень верховенства права.

Чи дозволить Зеленському призначення експертизи судом уникнути незручних питань у США? Теоретично, так. Але, по-перше,

американців не хвилює доля окремого кейсу проти Коломойського – їм потрібен результат: деолігархізація та настання невідворотного справедливого й суворого покарання.

А по-друге, високопосадовці у США добре обізнані з особливостями української судової системи. Тому це призначення експертизи оцінюватимуть так само, як зараз і ми з вами”, – вважає Агія Загребельська.

Свій АМКУ ближчий до тіла

Та повернімося до “беззубості” Антимонопольного комітету на догоду Коломойському. “Бензинова справа” – не перша, в якій АМКУ може підтримати фінансові апетити цього олігарха.

Агія Загребельська переконує: у керівництві Антимонопольного комітету сидять люди Зеленського, а фактично відомство управляється з Банкової. Вона не має сумнівів, що Зеленський захищає і виправдовує монополії Коломойського.

Однією з ілюстрацій до цього твердження є “хлорна справа”.

“Коломойський в Україні має монополію на хлор для очистки питної води. Робота близько 70% водоканалів України залежить саме від нього. Якщо його “Дніпроазот” припинить постачати хлор на водоканали, у більшості українців з кранів потече отрута. Хлорний саботаж Коломойського може призвести до епідемічної катастрофи в Україні та тисяч смертей. Він вже це пробував робити у 2018 році – на кілька днів “Дніпроазот” припинив виробляти хлор. Так Коломойський намагався змусити державний “Нафтогаз” постачати йому газ за заниженою ціною, тобто державі у збиток. Тоді це якось “вирішилося”. Причому досі не відомо, якою ціною”, – розповідає колишня державна уповноважена.

Тоді АМКУ відкривав щодо олігарха справу за “хлорний шантаж”. Проте в 2019 році президент Зеленський призначив новий склад Комітету, і з того часу про цю справу нічого не чутно. АМКУ не дає жодної інформації, бо сам загрифував ці дані як службову таємницю.

“Паралельно восени 2019 року, за активної участі заступника голови офісу президента Андрія Смирнова, Коломойський приватизував “Аульську хлопереливну станцію”. Єдину, яка може хлор із великих ємностей переливати в тару для водоканалів. Без неї  в Україну не зайде жоден імпортний хлор, якщо олігархічний шантаж повториться. За антимонопольним законодавством Коломойський мав би отримати на таке придбання дозвіл в АМКУ. Дозвіл Коломойський, зрозуміло, не запитував. І майже два роки АМКУ не може наважитись хоча б справу відкрити”, – позповідає Агія Загребельська.

Ще один прикладом, коли Антимонопольний комітет ставав на бік компаній Коломойського, була справа “Міжнародних авіаліній України” – тоді АМКУ закрив розслідування з виправдовувальним вердиктом. “Зате на конкурентів із “Джоін Ап”, майже синхронно з Баришевським судом, не без участі МАУ, АМКУ оперативно наклав штраф, який, за оцінками фахівців, не мав нічого спільного не тільки з правом, а й зі здоровим глуздом. В підсумку штраф таки скасували в судах, а державний бюджет України, тобто кожен із нас, оплатив всі витрати “Джоін Ап” на юристів”, – нагадує Загребельська.

Читайте також:
Шаленство в Баришівці: “зупиніть хтось цей судовий принтер Коломойського”

“Тому, я не вірю в розлучення Зеленського та Коломойського. Олігарх не помилився, коли “поставив” на кандидата в президенти. Сьогодні він отримує в такому вигляді дивіденди від вдалої інвестиції”, – зауважує державна уповноважена Антимонопольного комітету України у 2015-2019 роках.

Рух опору капітуляції подав до ВР драфт проєкту постанови про санкції щодо Коломойського

14 вересня Рух опору капітуляції з союзниками звернувся до Верховної Ради з проєктом постанови, яка передбачає звернення до президента Зеленського та РНБО з вимогою застосувати санкції проти Коломойського.

Про це “Новинарню” повідомив член координаційної ради РОКу, заступник голови СБУ в 2014 році та нардеп VIII скликання Андрій Левус.

Саме за таким сценарієм – через звернення до ВР і реакцію на нього – були застосовані санкції і проти проросійського політика, олігарха та кума Путіна Віктора Медведчука.

Андрій Левус

“Ми бачили дії Зеленського щодо Медведчука та Фірташа, контрабандистів, злодіїв у законів, тому треба діяти відповідно і щодо Коломойського – шляхом санкцій. Досі ми чули кумедні відмазки – мовляв, чекають листів з Америки. Я думаю, що просто немає політичної волі на боротьбу з Коломойським. Єдиний вихід – це шлях парламентського контролю, оскільки за Конституцією ми живемо у парламентсько-президентській республіці.

Тому ми звернулись до депутатів із драфтом проєкту постанови щодо застосування санкцій до олігарха, аби це питання розглянули на сесії. Ми хочемо, щоб весь світ побачив реальну політичну волю Зеленського до боротьби з олігархом.

Президент має показати, чи він із народом, чи з Коломойським.

У Раді в Зеленського монобільшість. Одне підморгування мало б забезпечити ухвалення постанови. Це також необхідно, щоб була колективна відповідальність за складне консолідоване рішення – консенсус різних політичних сил. Застосування санкцій проти Коломойського мало б певний рівень суспільної легітимності, а також легітимності для наших міжнародних партнерів”, – пояснює Левус у коментарі “Новинарні“.

“Спрут Коломойського спирається на своїх ставлеників у державній машині, зокрема в офісі президента України та у Верховній Раді. Спираючись на телеканал “1+1”, олігарх становить серйозну загрозу державі. Але ця держава не може і не хоче з ним боротися, а лише робить вигляд, що бореться”, – констатує Левус.

Читайте також:
Коломойський проти канадського інвестора:
апеляційний суд ухилився від кінцевого рішення незадовго до візиту Зеленського

матеріал підготовлено за сприяння Фундації “Вільні люди”

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.