Коломойський проти канадського інвестора: апеляційний суд ухилився від кінцевого рішення незадовго до візиту Зеленського

 

автор: Катерина Петренко
фото автора

Північний апеляційний господарський суд відмовився заслухати справу за позовом канадського інвестора в галузі сонячної енергетики TIU Canada проти Нікопольського заводу феросплавів, що належить олігарху Ігорю Коломойському, щодо знеструмлення електростанції. Відповідач фактично в останній момент подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, яке раніше його влаштовувало.

Про це кореспондентці “Новинарні” стало відомо в судовому засіданні, що відбувалося 8 вересня.

Заодно ми вирішили розібратися в хитросплетіннях цього гучного процесу та з’ясувати, до чого тут Зеленський та його офіс.

Виверт через пів року

Доки під стінами суду по вулиці Шолуденка триває акція протесту проти Коломойського, влаштована “Демсокирою” і Рухом опору капітуляції, канадський інвестор, гендиректор компанії TIU Canada Майкл Юркович заявляє в коментарі журналістам, що наближений до влади олігарх рейдерить його бізнес, електростанцію “Екотехнік-Нікополь”.

Зі слів Юрковича, ще 2 березня 2020 року, попри українське законодавство, яке забороняє відключати виробників від мережі без їхнього дозволу, Нікопольський завод феросплавів нелегально відключив станцію TIU Canada. Завод групи “Приват” пояснив це наявністю припису Держенергонагляду від 2015 року та необхідними ремонтними роботами. Відтоді сонячна електростанція не виробляє й не генерує енергію та зазнає збитків, які обчислюються мільйонами євро.

Вимоги інвестора незмінні: відновити підключення СЕС 10,5 МВт до мережі.

Гасло на акції “Демсокири” і РОК під Північним апеляційним господарським судом 8 вересня 2021 року

У засіданні 8 вересня стало відомо, що суд прийняв до розгляду апеляційну скаргу представників заводу Коломойського – попри те, що строк апеляційного оскарження закінчився пів року тому.

“Надання саме зараз апеляційної скарги – це зловживання процесуальними правами. Строк для її подання сплив ще в лютому цього року”, – розповіла “Новинарні” адвокатка з фірми GOLAW Катерина Манойленко, яка представляє позивача – ТОВ “Екотехнік-Нікополь”.

“Протягом усього періоду, поки справа розглядається в суді апеляційної інстанції, Нікопольський завод феросплавів наголошував на законності рішення суду першої інстанції та просив суд залишити його в силі. Лише зараз, тобто більше ніж через пів року від початку слухання справи в апеляції, НЗФ вирішив подати апеляційну скаргу.Вони обґрунтовують тим, що начебто не змогли зробити це вчасно через карантинні обмеження. І нібито не мали достатньо коштів на сплату судового збору”, – переповідає Манойленко.

Адвокат Катерина Манойленко на суді

З її слів, представники заводу просять суд скасувати рішення суду першої інстанції та перенести розгляд справи з Києва до Дніпра.

Позиція сторони Коломойського і роль Укренерго

Після судового засідання адвокат заводу групи “Приват” Олександр Левченко відмовився надати коментар “Новинарні”, оскільки, за його словами, офіційно не уповноважений. Додав, що “зараз нічого коментувати, бо немає остаточного рішення”.

Проте згодом став балакучішим.

“Чому скарга через пів року? Під час винесення рішення першої інстанції – січень-лютий поточного року – діяв карантин. Тому ми пропустили строки. Апеляційну скаргу можна подати протягом року з дня винесення рішення, якщо є поважні причини. А суд визнав наші причини поважними”, – проінформував адвокат НЗФ спеціально для “Новинарні“.

За словами Левченка, це позивач зловживає процесуальними правами, бо штучно залучив до процесу Укренерго, аби справа розглядалась в Києві. На його думку, в організації немає реальних вимог.

Але представниця інвестора заперечує: адже Укренерго є важливим учасником цих правовідносин, бо саме до його мереж приєднаний НЗФ.

“На думку позивача, Укренерго своїми діями порушило і продовжує порушувати права канадського інвестора. Можливість звернутись до суду за захистом своїх прав – це конституційна гарантія. “Екотехнік-Нікополь” скористався цим своїм правом та звернувся із позовною вимогою до Укренерго. Позовна вимога – визнати право “Екотехнік-Нікополь” на доступ до мереж з метою виробництва електроенергії. Укренерго таке наше право не визнає. Незважаючи на те, що вони є гарантом об’єднаної енергетичної системи України, вони, як і ДТЕК, не здійснили жодних дій, щоб припинити порушення з боку заводу”, – пояснює адвокатка Катерина Манойленко.

Сторона канадського інвестора вважає, що заяви про “порушення підсудності” – надумана обставина, щоб забрати справу до Дніпра, у вотчину Коломойського, де до неї не буде такої уваги преси та громадськості.

Колегія суддів

Крім того, на думку представника позивача, колегія суддів апеляційного суду під головуванням Анатолія Майданевича зволікає з рішенням у справі.

“Справа досить довго розглядається. Уже пройшли всі процесуальні строки, які передбачені законом для розгляду справи в апеляції”, – наголошує Манойленко.

Причому тут візит Зеленського до США

Чому за крок до фінального рішення суд відклав розгляд справи до 4 жовтня? Не виключено, пояснення тут лежить у царині політики.

“Судді не наважились перед візитом Зеленського до США ухвалити неправомірне рішення, яке вже могло бути написане під диктовку Коломойського і спущене з Офісу Президента України”,

– коментує член координаційної ради Руху опору капітуляції Сергій Пархоменко (а РОК своєю активністю послідовно “супроводжує” справи, в яких переплітаються інтереси Коломойського і команди Зеленського).

Гасло на акції “Демсокири” і РОК під Північним апеляційним господарським судом 8 вересня 2021 року

“Унікальні постаті – Андрій Портнов та [заступник керівника ОП] Андрій Смирнов – афільовані з [заступником керівника ОП] Олегом Татаровим, котрий свого часу активно співпрацював з Ігорем Валерійовичем [Коломойським]. Неправомірне судове рішення на користь олігарха дуже вдарило б по Зеленському та його офісу. Американські партнери запитали б: “Чому у вас олігархи безкарно вирішують свої справи через суди?” Зеленський у США виглядав би негарно, йому на порозі відмовили б навіть у можливості розглядати питання фінансування України, капітальних приватних інвестицій через кейс Коломойського. Тому суди Коломойського по електростанції в Нікополі, “Укртатнафті” призначили на час після візиту. Очевидно, що лише громадський тиск унеможливив сьогодні винесення незаконного рішення на користь олігарха”, – вважає Пархоменко.

Маркер для Зеленського

У компанії TIU Canada наголошують: ця справа – не лише про захист сонячної електростанції в Нікополі від зазіхань Коломойського, а й загалом про боротьбу із впливом олігархів на інвестиційний клімат України.

Вони нагадують, що в липні 2019 року президент Володимир Зеленський на конференції з питань українських реформ у Торонто відзначив пріоритетність розвитку зеленої енергетики та дякував компанії TIU Canada за роботу в цій сфері.

“Тож ця справа – випробування готовності президента Зеленського захищати іноземних інвесторів в Україні від незаконного відключення і корупційних дій”, – зазначають у TIU Canada.

Під час судового засідання

Компанія TIU Canada працює на ринку України з 2016 року. У січні 2018 року вона ввела в експлуатацію Нікопольську СЕС на 10,5 МВт, у квітні 2019 року – СЕС на 11 МВт у Миколаївській області. Також запустила СЕС на 33 МВт в Одеській області.
Інвестиції в сонячну енергетику компанії, яка стала першим інвестором в Україні в рамках українсько-канадської угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA), склали понад $65 млн.

Сонячна електростанція “Екотехнік-Нікополь”. Фото: eenergy.com.ua

Аргументи документів

У минулому судовому засіданні представники позивача долучили нові докази – лист від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Документ підтверджує, що відключення СЕС “Екотехнік-Нікополь” від мережі – незаконне.

Лист НКРЕКП про НЗФ і Екотехнік-Нікополь (1) Лист НКРЕКП про НЗФ і Екотехнік-Нікополь (2) Лист НКРЕКП про НЗФ і Екотехнік-Нікополь (3) Лист НКРЕКП про НЗФ і Екотехнік-Нікополь (4) Лист НКРЕКП про НЗФ і Екотехнік-Нікополь (5)
<
>

“Єдина підстава для знеструмлення, на яку посилається НЗФ – це припис Держенергонагляду від 2015 року. Проте ми неодноразово наголошували та підтвердили це необхідними доказами, що такий припис не може бути підставою для відключення. По-перше, його видали за декілька років до погодження самим же НЗФ підключення “Екотехнік-Нікополь” до своїх мереж. По-друге, терміном для усунення порушень у приписі зазначається 2016 рік. І взагалі припис жодним чином не стосується режиму роботи електроустановок позивача”, – розповіла адвокатка, яка представляє інтереси інвестора.

Відомо, що Державна інспекція енергетичного нагляду України 25-26 серпня мала намір позапланово навідатись до Нікопольського заводу феросплавів для здійснення державного контролю у зв’язку з відключенням СЕС канадського інвестора. Проте завод групи “Приват” не пропустив спеціалістів на територію та не надав жодних документів.

Як наслідок, Держінспекція звернулася з приписом дозволити провести огляд та наклала штрафні санкції за порушення законодавства у сфері електроенергетики.

Читайте також:
Асоціація сонячної енергетики заявила про “системне обмеження” з боку держави
та недоречний імпорт, зокрема з РФ

матеріал підготовлено за сприяння Фундації “Вільні люди”

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.