Запуск “Північного потоку-2” на половину потужності скоротить транзит Україною втричі, – Галущенко

 

У разі запуску російського проєкту “Північний потік-2” наполовину український транзит може скоротитися втричі – до 18 млрд кубометрів, для порівняння торік Оператор ГТС протранзитував до Європи 55,8 млрд кубометрів газу.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Урядовець вкотре наголосив, що Російська Федерація використовуватиме газ не як товар, а як політичний інструмент. Основна проблема виникає у монопольному становищі Газпрому на експорт.

За словами Галущенка, якби інші компанії мали доступ до цього газу і якби був повністю застосований Третій енергопакет, ситуація була б іншою.

Проте “коли монополія очевидна, це величезна проблема з точки зору можливої втрати транзиту. І не лише для нас, а й для Європи”, – додав він.

Він пояснив, що якщо після запуску газогону на транзит українською газотранспортною системою залишається 15 млрд кубометрів, то “абсолютно очевидно, що ми не зможемо навіть утримувати нашу ГТС”.

Міністр зазначив, що має розрахунки щодо того, до якого обсягу може впасти транзит за умови стовідсоткової експлуатації “Північного потоку-2”. Якщо використовуватиметься наполовину, то йтиметься про 18 млрд кубометрів, що є “критично мало”.

Наразі ведуться активні перемовини щодо газу із Туреччиною, іншими компаніями і країнами, зокрема для забезпечення газом українців у разі скорочення транзиту. За його словами, треба збільшувати видобуток, – цьогоріч його скорочення прогнозується на 5%.

“На жаль, цьому є об’єктивні пояснення, зокрема виснаження родовищ. Але чому не розвиваємо нові, де знаємо точно, що газ є?”, – резюмував він.

Читайте також:
Голови міжнародних комітетів 9 парламентів виступили проти “Північного потоку-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна