“Куди ти йдеш?”: на КПВВ “Каланчак” створять об’єкт із кримськотатарським орнаментом

 

В Україні стартував мистецький проєкт “Крим. Третій вимір”, який об’єднає в собі традиційне мистецтво Криму, цикл відеоінтерв’ю, паблік-арт і музично-візуальну програму. У рамках цього ж проєкту створять художні роботи на контрольно-пропускному пункті “Каланчак”, що на адміністративному кордоні Криму з материковою Україною, і в декількох локаціях Херсона.

Як передає “Новинарня“, про це повідомили співорганізатори проєкту – мистецька агенція “АртПоле”.

“Після анексії Криму минуло сім років. Цього часу вистачило, щоб Крим майже зник з ментальної карти більшості українців, перетворившись з півострова на відрізаний чужий острів. Цьому острівному ізольованому дискурсу є альтернатива — дискурс взаємопов’язаності та належності. Саме з ним вплітається в сучасний мистецький контекст новий проєкт “АртПоля” під назвою “Крим. Третій вимір”, націлений на те, аби актуалізувати кримське питання в художньому контексті”, – розповідають в “АртПолі”.

Відомо, що в рамках проєкту кримськотатарський кераміст Рустем Скибін інкрустує своїми орнаментами об’єкт поблизу КПП “Каланчак”. Орнаменти будуть виконані в авторській техніці Рустема Quru isar.

“Вони покликані говорити з тими, хто перетинає адміністративну межу, та з тими, хто побачить їх в онлайні. Тобто з усіма нами. Ці орнаменти під ногами мають питати або ж можуть питати: “Куди ти йдеш?”, “Де є твій Крим?”, “Що відчувають твої ноги на цій межі?”, “Чи ти погоджуєшся з тим, що відбулось?“, – описують задум прикордонного арт-об’єкта ініціатори мистецького проєкту.

Рустем Скибін нещодавно вже відвідав пункт пропуску на Херсонщині та приблизно спланував, де створить мистецький об’єкт.

Фото: Ніхто не острів/FB

Протягом липня-вересня 2021 року мистецькі роботи інтегруватимуться в місцевий контекст — і на Каланчаку, і в кількох локаціях Херсона. У середині жовтня їх презентують в Києві, потім – в Івано-Франківську.

Проект “Крим. Третій вимір” реалізується мистецькою агенцією “АртПоле” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
У небо над Кримом запустили кримськотатарський прапор і тисячі листівок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна