День пам’яті загиблих: Зеленський взяв участь у ритуалах на Трьохсвятительській та в Міноборони. ВІДЕО

доповнено

У День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, президент Володимир Зеленський поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих за Україну, розташованої на вул. Трьохсвятительській у Києві.

Про це вранці 29 серпня повідомила пресслужба офісу президента.

Зазначається, що в церемонії вшанування пам’яті загиблих захисників також взяли участь керівник офісу президента Андрій Єрмак, голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як передає “Новинарня“, також президент Зеленський та інші керівники держави, серед яких міністр оборони Андрій Таран, голова СБУ Іван Баканов, секретар РНБО Олексій Данілов, взяли участь у вшануванні полеглих на території Міноборони біля Зали пам’яті.

Церемоніал в МОУ – з 228 ударами Дзвону пам’яті та називанням імен загиблих – цього дня особливо довгий через втрати в Іловайській операції.

У пам’ять про ці події на лацканах президента та інших посадовців була символічна квітка соняшника.

Відео:

“Впродовж майже 40 хвилин у Міністерстві оборони України будуть зачитувати імена полеглих Героїв. Лунатиме військовий салют їх пам’яті. 228 разів вдарить скорботний Дзвін. Буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.
Сьогодні ми вшановуємо пам’ять усіх захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України”, – ідеться в заяві міністра Андрія Тарана, поширеній цього ранку оборонним відомство.

“Дата «29 серпня» має свою гірку історію. У 2014 році — це один із найважчих і найтрагічніших днів в історії сучасної України. Тоді, на полях достиглих соняхів, наші воїни під час виходу з оточення російських найманців та регулярних військ Російської Федерації під Іловайськом зазнали значних втрат.
Серед учасників операції були люди різного віку, національностей та професій: вчителі, архітектори, шеф-кухарі, бізнесмени, музиканти, спортсмени: щирий і відданий народ, якому була небайдужа доля своєї держави. Вони стояли насмерть за кожного з нас, за гідне майбутнє незалежної України. Пролита кров навічно запеклася в українській землі, а спогади про воїнів назавжди залишаться відкритими ранами у наших серцях… Скільки б не намагався знищити нас ворог: українці — незламний народ.
У глибокій скорботі схиляємо голови перед світлою пам’яттю наших захисників. Герої не вмирають! Вічна їм слава!” – заявив міністр.

В ОП нагадали, що День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, було започатковано у 2019 році указом президента Володимира Зеленського № 621/2019. Це рішення ухвалене “з метою гідного вшанування пам’яті всіх військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві”.

Читайте також:
ОГП заявив про “низку помилок” командування АТО під час Іловайського котла, але не знайшов зв’язку із загибеллю військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна