ОГП заявив про “низку помилок” командування АТО під час Іловайського котла, але не знайшов зв’язку із загибеллю військових

 

Слідчі офісу генпрокурора зафіксували низку порушень з боку керівництва Антитерористичної операції, що стосуються планування та проведення бойових дій у районі Іловайська в 2014 році, але не встановили причинно-наслідкового зв’язку із загибеллю військових.

Про це заявив представник ОГП, начальник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Юрій Рудь під час брифінгу в п’ятницю, 27 серпня.

Рудь сказав, що розслідування Іловайської трагедії триває за двома напрямками: організація вторгнення з боку РФ і вбивство українських військових та перевірка обставин можливої халатності командування АТО.

За його словами, у рамках справи провели понад 900 допитів потерпілих і свідків, вилучили і дослідили понад 600 бойових документів і встановили “низку порушень з боку керівництва АТО”.

Серед порушень командування Рудь назвав такі:

  • окремі порушення при підготовці документів з планування операції;
  • не було враховано зміни оперативної обстановки;
  • не в повному обсязі було враховано розвідувальну інформацію про кількість і засоби незаконних збройних формувань.

Рудь уточнив, що офіс генпрокурора не встановив причинно-наслідкового зв’язку між порушеннями в діях командування і загибеллю та пораненнями українських військових, тому притягнути до відповідальності будь-кого з командування неможливо.

“Ці наслідки настали внаслідок вбивства… організованого вищим керівництвом ЗС РФ і виконаного військовослужбовцями РФ”, — сказав Рудь, якого цитує “НВ”.

Рудь зазначив, що в 2014 році такий формат застосування ЗС, як оборонні дії і вихід з оточення, не були передбачені, і ніхто не міг припустити, що в Україні проходитиме настільки масштабна антитерористична операція.

Зараз у злочині підозрюють чотирьох генералів Збройних сил РФ, вони оголошені в розшук — це Микола Богдановський, Андрій Картаполов, Сергій Істраков і Михайло Мізінцев.

“…Сукупністю зібраних доказів встановлено, що саме ці особи причетні до організації вторгнення Збройних сил РФ у серпні 2014 року на території Донецької та Луганської областей, організації подальшого віроломного вбивства українських військовослужбовців під час виходу з оточення”, — додав представник ОГП.

Протягом одного або двох днів на сайті офісу генпрокурора з’явиться розділ Розсекречені матеріали з хронологією всіх подій з початку війни на сході України та інформацією про російські військові частини, які беруть участь у бойових діях в Україні.

Нагадаємо, що вкінці серпня 2014 року українські війська зазнали найбільших втрат за весь час бойових дій на Донбасі. Ці події вплинули на хід всієї війни і стали відомі як Іловайська трагедія або Іловайський котел.
Українські сили опинились в оточенні з низки причин, головною з яких було вторгнення регулярних російських військ, що призвело до значної переваги агресора як за чисельністю особового складу, так і за кількістю військової техніки.
За даними Національного військово-історичного музею,протягом цих днів загинули 368 українських військових, понад 400 були поранені, близько 300 — потрапили в полон, 18 досі вважаються зниклими безвісти. З усіх загиблих українських бійців понад 250 були вбиті безпосередньо під час виходу з оточення по т.зв. «зеленому» коридору.

Читайте також:
В Україні розсекретять матеріали справи про Іловайську трагедію, – Венедіктова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна