Замість бустерної дози МОЗ України планує повторну вакцинацію через рік

 

Міністерство охорони здоров’я наразі не планує бустерні дози під час вакцинації, а передбачає повторне щеплення громадян через рік. При цьому вакцину можна буде змінити.

Про це заявив головний санітарний лікар – заступник глави МОЗ Ігор Кузін в інтерв’ю “BBC News Україна“.

“Поки ми не робимо бустерну (допоміжну, як правило – третю – “Н”) дозу. Зараз наша основна стратегія – це ревакцинація через рік”, – сказав Кузін.

Головний санлікар зазначив, що зараз ідуть дискусії з приводу того, як ревакцинувати населення, і “є лише декілька заяв фармкомпаній, що бустерна доза викликає більшу імунну відповідь”.

“Немає достовірних статей у наукових журналах, немає офіційних позицій міжнародних організацій, що бустерна доза є рекомендованою чи буде обов’язковою”, – наголосив він.

На запитання, чи можна буде міняти вакцини при щепленнях через рік, головний санітарний лікар сказав: “Можна, але поки що рекомендацій немає”.

“Скоріше за все, наприкінці вересня ми отримаємо нові дані про ефективність бустерної дози. Стратегії про ревакцинацію будуть розглядатися також пізніше”, – додав Кузін.

Нагадаємо, також він припустив повернення локдауну в листопаді.

Нагадаємо, вакцинальна кампанія в Україні почалася 24 лютого 2021 року.
21 липня Міністерство охорони здоров’я оголосило про старт п’ятого етапу вакцинації від COVID-19 – усі дорослі старше 18 років зможуть зробити щеплення.
В цей час колють вакцини Pfizer, Coronavac, AstraZeneca, Moderna та Janssen.

Читайте також:
В Україні встановили новий рекорд за кількістю щеплених проти “ковіду” за добу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна