Валерій Пекар про парад і критику: Важко бути президентом усіх українців, але наш єдиний шлях — діалог

 

Валерій Пекар
громадський діяч, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, співзасновник платформи “Нова країна”

(FB)

Комусь парад [на честь 30-річчя Незалежності України] сподобався, комусь ні. Врешті, ми завжди знайдемо причину для суперечок і розбіжностей, так що парад підходить на роль причини. Скажу з цього приводу лише одне.

Очевидно, що команда президента орієнтувалася на глядача, пардон, на виборця. Були ретельно враховані смаки різноманітних соціальних груп, всіляких ідеологічно-ціннісних меншостей, з яких складається наше суспільство. Всі персони та події, щодо яких немає суспільної згоди, від Мазепи до Революції Гідності, були прибрані.

Залишився збалансований і трохи прісний салат, який мусив потроху задовольнити всіх.

Висновок 1. Подобається чи не подобається, але це колективний портрет суспільства. Дзеркало не винне. Дивіться, не відвертайтеся, це ми з вами.

Висновок 2. Так воно не працює — кожна група дивиться не на те, що заради неї потрапило в салат, не на те, що їй там подобається, — а на те, що їй там не подобається, а ще більше на те, чого їй там не вистачає. Тому незадоволених буде більше.

Висновок 3. Знову забули, що активна меншість є активною і тим відрізняється від інших меншостей. Вона завжди вимагає більшого.

Висновок 4. Важко бути президентом всіх українців — людей з непроясненою ідентичністю, суперечливою картиною минулого і відсутністю картини майбутнього. Легко бути президентом активної меншості, просуваючи її бездоганну етику та естетику, — і врешті розірвати країну.

Висновок 5. Більше діалогу про минуле, теперішнє і майбутнє — ось наш єдиний шлях. Більше діалогу, більше майданчиків для діалогу тимчасових і постійних, більше незалежних медіа та громадянської просвіти. Я поки що іншого шляху не бачу. Якщо бачите, то пишіть.

Читайте також:
Нові Герої України та кавалери державних нагород – від “кіборга” й залізного танкіста
до співаків Кікабідзе й Монатіка

“Ми – спадкоємці державності, яка існувала понад тисячу років тому”: промова президента Зеленського на 30-річчя Незалежності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна