“Зелена” енергетика, санкції за “газовий шантаж” і Росія як очевидна сторона конфлікту: підсумки візиту Меркель до Києва

Федеральна канцлерка ФРН Ангела Меркель заявила, що Україна правильно робить, коли відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів з ОРДЛО, бо стороною збройного конфлікту є Росія.

Про це вона сказала на спільному брифінгу за підсумками зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві в неділю, 22 серпня, повідомляє “Укрінформ“.

“Проблеми з виконанням Мінських домовленостей мають структурний характер, бо Росія є учасником цього конфлікту. Тому правильно, що Україна відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів. Ми весь час крутимося навколо саме цієї проблеми. Це не новина, і це не пов’язано з тим, що я вже недовго перебуватиму на посаді”, – заявила Меркель.

Вона додала, що хоч Мінські домовленості й не привели до врегулювання ситуації на сході України, вони все ж певною мірою забезпечили “деяку тишу”.

“Але над цим треба постійно працювати, в тому числі й під час переходу до інших гравців у політиці. Це непросто, і це буде непросто і з новим урядом [Німеччини]. Але я підтримую цей (нормандський – “Н”) формат, бо ним можна скористатися як майданчиком для перемовин”, – зазначила Меркель.

Вона також зауважила, що хотіла б провести ще одну зустріч у Нормандському форматі на найвищому політичному рівні й запросити російського, французького та українського президентів.

“Якщо ми зможемо розробити добрий порядок денний, то я це вважаю за можливе. Президент Зеленський у цьому готовий нас підтримувати“, – зазначила Меркель.

Канцлерка ФРН також запевнила, що Берлін виступатиме за нові санкції проти Росії, якщо вона використовуватиме газопровід “Північний потік-2” як зброю.

Меркель запевнила, що Берлін єдиний у своїй позиції з Вашингтоном щодо того, що газ не може бути використаний Росією як зброя, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми почуваємося відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно… Тому ми чітко сказали, що ми будемо виступати в рамках ЄС за подальші санкції, якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя”, – пояснила Меркель.

Вона зазначила, що новий уповноважений німецького уряду з питань транзиту газу опікуватиметься тим, щоб забезпечити гарантії безпеки для України в рамках переговорів про продовження транзиту.

Крім того, Меркель підтвердила, що обговорювала в Москві продовження контракту на транзит газу територією України.

“Я говорила з президентом РФ про те, що ми хочемо якомога швидше укласти договір, який продовжить транзит газу після 2024 року. Ми будемо говорити про це з підприємцями, ми будемо говорити про це у Європі”, – сказала вона.

Президент Зеленський зі свого боку наполіг, що Україна і далі розглядає цей проєкт виключно через призму безпеки і вважає його небезпечною геополітичною зброєю Кремля.

На виконання домовленостей між президентом України Володимиром Зеленським і Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель між НАК “Нафтогаз України” та німецькою енергетичною компанією RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) було укладено меморандум про співробітництво в секторі водневої економіки.

Як інформує офіс президента, цей документ підписано в контексті візиту Федерального канцлера в Україну та на виконання домовленостей про спільний розвиток водневої економіки, які були досягнуті між Володимиром Зеленським та Ангелою Меркель під час їхньої зустрічі в Берліні в липні 2021 року.

За результатами переговорів у Києві Зеленський повідомив, що Українська держава має амбітний план “зеленої” трансформації.

“Ми запрошували німецьку сторону долучитися до реалізації цього важливого для нас плану”, – заявив Зеленський.

За його словами, Україна підтримує амбіції Євросоюзу щодо переходу до кліматично нейтрального розвитку до 2050 року в межах Європейського зеленого курсу.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото: Урядовий портал

“Цей меморандум стосується співпраці у сфері водневої економіки. «Нафтогаз» вбачає великі перспективи України у цій сфері. Зокрема це стосується виробництва «зеленого» водню – водню, який виробляється з відновлюваних джерел енергії, а також зберігання та споживання водню”, – повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

Крім того, за його словами, цей документ відкриває перспективи в експорті “зеленого” водню на європейський ринок, зокрема до Німеччини. Для цього може використовуватися як наявна мережа газопроводів, так і альтернативні засоби, зокрема судна для транспортування аміаку. Пілотний проект передбачає доправляння саме суднами у вигляді “зеленого” аміаку.

Також передбачаються можливості комерційного продажу українського “зеленого” водню на європейських ринках, з фокусом на наявні ринки. Крім того, меморандум передбачає можливості розвитку проектів відновлюваної енергетики на шельфі й узбережжі морів.

Водночас президент України наголосив, що співпраця в секторі водневої економіки не компенсує Україні втрат від можливого запуску “Північного потоку – 2” у короткостроковій перспективі. Натомість збереження транзиту газу українською ГТС після 2024 року дасть змогу нашій країні профінансувати “зелений перехід”, що в результаті зменшить залежність економіки України від природного газу.
Під час свого візиту до Києва Меркель також зустрілася з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, який наголосив, що “Північний потік-2 несе пряму загрозу геополітичному становищу держав Європи з боку Росії.
“Ми розраховуємо на застосування ЄС заходів протидії введення в експлуатацію цього проєкту. А також розраховуємо на збереження статусу України як постачальника й транзитера природного газу до Євросоюзу та підтвердження використання української ГТС із необхідними об’ємами”, — зазначив глава українського уряду.

Шмигаль підкреслив, що уряд України налаштований активно продовжувати співпрацю з Німеччиною та Європейським Союзом у рамках зеленого енергетичного переходу.

“Пріоритетом та стратегічною метою є інтеграція української енергосистеми в європейську мережу ENTSO-E. Україна неухильно дотримується взятих зобов’язань для реалізації повної інтеграції, запланованої на 2023 рік, яка дасть Україні реальну енергонезалежність та можливість відокремитися від енергосистем РФ та Білорусі”, — зазначив Прем’єр-міністр.

Перспективними напрямами Енергетичного партнерства, за словами глави уряду України, є співпраця у сфері відновлювальної енергетики і водню. “Ми зацікавлені в пілотних водневих проєктах з німецькими партнерами для початку спільного виробництва й транзиту водню в Німеччину і Європу. Німецькій стороні передано на розгляд кілька українських проєктних пропозицій щодо водню”, — сказав Шмигаль.

Він додав, що Україна вітатиме започаткування до кінця цього року кількох двосторонніх пілотних проєктів.

Ангела Меркель і Денис Шмигаль

Меркель, своєю чергою, запевнила, що співпраця України та Німеччини у сфері енергетики буде продовжена, і запевнила: Німеччина виступає за продовження транзиту газу до Європи через українську газотранспортну систему.

Шмигаль також подякував уряду ФРН за домовленість про перерозподіл незв’язаного фінансового кредиту.

“Минулого року було домовлено про переспрямування невикористаної частини незв’язаного фінансового кредиту уряду ФРН Україні у розмірі 150 мільйонів євро на підтримку малого й середнього бізнесу. Ми розвиваємо програму здешевлення кредитів для МСБ «Доступні кредити 5-7-9%». Вона надзвичайно успішна, і тисячі малих підприємців уже скористалися нею на суму більш ніж 2 млрд євро”, – цитує прем’єра Урядовий портал.

Шмигаль висловив вдячність Німеччині за участь у започаткуванні міжнародної ініціативи COVAX, а також за пряму передачу Україні 1,5 мільйонів доз вакцини проти COVID-19.

“Наразі в Україні достатньо вакцин для всіх охочих. Ми робимо практично 1 мільйон щеплень щотижня й плануємо до кінця року провакцинувати щонайменше половину дорослого населення, щоб убезпечити країну від подальших спалахів захворювання”, – заявив прем’єр-міністр.

Він також підкреслив, що Україна цінує готовність Німеччини провести на своїй території Конференцію з питань реформ у 2023 році.

Меркель же запевнила, що Німеччина продовжить підтримку реформ в Україні.

Нагадаємо, канцлер ФРН Ангела Меркель перебувала в Києві з офіційним візитом у неділю, 22 серпня.

Як писала “Новинарня“, перед приїздом в Україну Меркель зустрілася з президентом Росії Володимиром Путіним.

Читайте також:
Меркель в Києві відповіла, чому не бере участь в саміті Кримської платформи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна