Мовити на ОРДЛО: поблизу Попасної відкрили телевежу з поширенням сигналу на 50 км

 

Почалася тестова трансляція телевізійного та радіосигналу з вежі, розташованої в Комишувасі, що поблизу лінії розмежування в Луганській області. Церемонія відкриття споруди відбулася в неділю, 22 серпня.

Про це повідомила пресслужба Луганської ОДА/ВЦА.

Радіус розповсюдження сигналу з комишуваської телевежі складає 50 км. Висота об’єкта – 150 м.

На найвищій точці вежі майорить синьо-жовтий прапор розміром 4х6 м – найбільший на Луганщині прапор України. Його видно також і з тимчасово окупованих територій, зазначає пресцентр ООС.

“РТПС «Комишуваха» зведена з метою забезпечення покриття сигналом українських мовників територій, прилеглих до лінії розмежування, а також частково тимчасово окупованої частини області. Вона «закриє» останню «білу пляму» в ефірному просторі Луганщини.
Вже сьогодні сигнал українських мовників з РТПС «Бахмутівка», яка була побудована в 2017 році, приймається в окупованому Луганську, а сигнал з «Комишувахи» забезпечить відновлення доступу до медіа-контенту на територіях Луганської (Сєвєродонецький, Щастинський райони) і Донецької (Бахмутський, Горлівський райони) областях щонайменше для 200 тисяч населення”, – поінформував пресцентр штабу Об’єднаних сил.

Почесне право запустити трансляцію з вишки було надане командувачу Об’єднаних сил генерал-лейтенанту Олександру Павлюку та голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Сергію Гайдаю.

“Одним із перших питань, яке я доручив вирішити одразу після призначення на посаду, – посилення телевізійного сигналу на тимчасово окуповану територію. Вкрай важливо, щоб жителі Луганщини по той бік лінії розмежування нас регулярно чули”, – заявив голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, звертаючись до присутніх.

Як зазначив директор замовника будівництва КП “Інноваційно-інформаційний центр” Дмитро Сурженко, монтаж вежі був непростий – поблизу лінії розмежування не можна було використовувати гелікоптер, тому збирали об’єкт по секціях повзунковими кранами.

Олександр Павлюк. Фото: пресцентр штабу Об’єднаних сил

Командувач ОС генерал-лейтенант Олександр Павлюк наголосив, що будівництво вежі було вкрай необхідне Луганщині. Трансляція українських телеканалів на прифронтові населені пункти та тимчасово окуповану територію допоможе вирішити головну проблему цієї війни – суттєво зменшити інформаційний вплив агресора на наших співгромадян, які опинились в окупації, і надасть їм можливість чути правдиву інформацію про ситуацію в Україні, у світі та в зоні бойових дій.

“Війна – не тільки збройне протистояння, а й боротьба за свідомість людей. Тому робота цієї вежі – потужний удар по діях окупанта. Разом ми переможемо!” – наголосив командувач ОС.

Він нагородив Сергія Гайдая почесною грамотою, а Дмитра Сурженка – відзнакою командуючого ОС.
Крім того, обласні відзнаки отримали безпосередні виконавці робіт.

Дозволи на тимчасове мовлення з РТПС “Комишуваха” вже отримали АТ НСТУ (канали: “UA: Перший”, “UA: Донбас”, “UA: Культура”), державний телеканал “Дім”, оператор багатоканальної телевежі ТОВ “Зеонбуд” (а це 32 найбільш рейтингові телеканали), телеканали “Перший західний” та “2+2”.
Крім того, працюють всеукраїнські радіостанції УР-1, UA:Культура, “Армія ФМ”, радіо “Промінь”, а також місцеві “49-та паралель” та “Пульс”.

Телеканал “UA:Перший” працює як у цифровому, так і в аналоговому форматі.

Радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області й сягає кордону з РФ.

Наразі розробляється оптимальна схема цифрового телевізійного мовлення. Згодом буде створено зони синхронного цифрового телевізійного мовлення з діючою РПТС “Бахмутівка” у Щастинському районі.

Фотогалерея Луганської ОДА:

телевежа - Комишуваха_3 телевежа - Комишуваха_0 телевежа - Комишуваха_1 телевежа - Комишуваха_2
<
>

Як відомо, проєкт “Будівництво радіотелевізійної передаючої станції в Попаснянському районі Луганської області” визнали в Мінрегіоні переможцем відкритого конкурсу проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, ще в 2018 році. Упродовж двох років через відсутність фінансування будівництво не розпочинали.
Ініціатором проєкту виступила Луганська обласна державна адміністрація, замовником – КП «Інноваційно-інформаційний центр», генеральним підрядником – ТОВ “Шахтобуріння”. Загальна сума договору: 44,439 млн гривень, із них близько 18 млн – з обласного бюджету.

Читайте також:
На Луганщині будують телевежу, що забезпечить українське мовлення на ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна