Зеленський ініціює засідання Ради для затвердження Великого герба

 

Президент Володимир Зеленський ініціював позачергову сесію парламенту, щоби народні депутати розглянули питання затвердження Великого герба України.

Про це заявила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, передає “РБК-Україна”.

“Так, президент уже надіслав листа до голови Верховної Ради з проханням скликати позачергову сесію і розглянути там законопроєкт про Великий герб. Комітет розглянув його ще до завершення сесії парламенту, тому рішення комітету готове, він був схвалений, тому документ може виноситися в зал”, – повідомила депутатка.

Кравчук допускає, що на засіданні запропонований президентом законопроєкт буде схвалений тільки у першому читанні, а не в цілому.

“У першому читанні достатньо 226 голосів, а в цілому – 300. Я думаю, що буде зрозуміло ближче до дня проведення, чи буде воно голосуватися в цілому, чи тільки в першому читанні”, – пояснила вона.

Дату проведення має оголосити спікер парламенту, але очікується, що це буде 23 або 24 серпня, адже в ці дні вже планувалося засідання Ради.

Як інформувала “Новинарня“, 19 листопада 2020 року організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба України оголосив переможців. Ним став ескіз, який створив Олексій Кохан.

Ескіз Олексія Кохана

Однак, як стало відомо пізніше, зі своїм законопроєктом від 28 червня 2021 року Зеленський вніс інший ескіз Великого Герба.

Проєкт Великого Державного Герба, внесений Зеленським (автор – Володимир Івахненко)

Коли на сайті Верховної Ради оприлюднили текст законопроєкту про Великий Державний Герб, з’ясувалося, що запропоноване зображення – один із низки варіантів розробки колективу під керівництвом Олександра Івахненка ще середини 1990-х років.

Інший варіант цього ж зображення пропонувався до затвердження законопроєктом 2001 року, але його різко розкритикували фахівці-геральдисти, і врешті, й після деяких внесених змін, до розгляду документа не дійшло.

2007-2008 років був проведений третій конкурс (після конкурсів 1991-го і 1996-го, які не виявили реальних переможців), за результатами якого 2009 року було затверджене як проєкт знову майже те саме зображення, з незначними змінами, яких і далі стосувалася більшість критичних зауважень.

Четвертий конкурс восени 2020 року назвав переможцем зовсім інше зображення, теж створене вперше ще в середині 1990-х років, авторства Олексія Кохана. Воно теж зазнало значної критики з боку і фахівців, і громадськості. Результат цього конкурсу, таким чином, був нині цілком проігнорований президентом.

Олександр Івахненко помер ще 2003 року.

Нагадаємо, відповідно до Конституції, для затвердження Великого Герба необхідні голоси не менш ніж двох третин від конституційного складу Верховної Ради, тобто принаймні 300 депутатів.
Великий Герб, поруч із Малим Гербом (Тризубом), передбачений у Конституції з моменту її ухвалення 1996 року її 20-ю статтею. Тоді це положення, за спогадами очевидців, з’явилося тільки як компроміс, щоб впливові тоді в Верховній Раді комуністи погодилися на Тризуб у сподіванні колись, можливо, додати до нього у великому гербі інші бажані для них символи.
Велика частина експертів вважає, що Україні достатньо нині чинного Малого Герба.

Читайте також:
Національний рекорд: на Київщині висіяли величезний герб України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна