У Софійському соборі в Києві вперше виставлено оригінал Конституції Пилипа Орлика і булаву Івана Мазепи

 

У Софійському соборі в Києві відкрилася виставка “Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII-XVIII ст.”, на якій уперше в Україні можна буде побачити оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика, а також булаву гетьмана Івана Мазепи.

Урочисте відкриття виставки, присвяченій 30-річчю Незалежності, відбулося в понеділок, 16 серпня, повідомляє “Укрінформ“.

“До нас прибули два унікальні раритети. Це булава Івана Мазепи, яка, за переказами, потім належала Пилипу Орлику, і унікальний документ, який уперше покинув межі Швеції – Конституція Пилипа Орлика 1710 року. Це перша у світі Конституція. Вже потім були американська, польська та інші”, – наголосила генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

Також на виставці представлені п’ять універсалів 1687-1702 років з колекції Інституту рукопису Національної бібліотеки ім. Вернадського, які були видані Іваном Мазепою в Батурині, та клейнод Мазепи, який дає нам тяглість від Гетьманської України до Української Народної Республіки.

За словами Куковальської, місце виставки обрано не випадково, адже “саме в Софії Київській народжувалася Українська держава, саме тут Володимир Хреститель з Ярославом Мудрим споруджували Софійський собор”.

“Цікавий факт: із Пилипом Орликом пов’язана сама Софія. Тому що тут він працював писарем у канцелярії митрополита“, – додала очільниця заповідника.

Як наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, дуже символічно, що ця виставка відбувається в річницю Незалежності. Адже в Конституції Пилипа Орлика говориться і про кордони України, включно з Кримським ханством, і про те, що це окрема країна, відділена від Московії.

На виставці застосовано новітні технології: відсканувавши QR-код, можна заглибитися в історію кожного експоната.

Виставка відкривається для широкого огляду з 17 серпня і триватиме до 14 листопада.

Як писала “Новинарня“, наприкінці червня президент Володимир Зеленський повідомив, що до 30-річчя незалежності України до Києва вперше за 311 років зі Швеції привезуть оригінал першої української Конституції Пилипа Орлика 1710 року.

“Конституція Пилипа Орлика – договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького” – конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов’язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко.

Документ вважається однією з перших конституцій Європи і фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком вперед у політичній думці того часу.

Вона мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII у разі його перемоги в Північній війні. Написана латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Україномовний оригінал Конституції зберігається в Москві у Російському державному архіві давніх актів.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається у Стокгольмі у Національному архіві Швеції (тека “Справи Козаччини”). До архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли в глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав.

Документ вважається однією з перших конституцій Європи і фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком уперед у політичній думці того часу.

Читайте також:
До 50-річчя легендарної знахідки: у Києві виставили скіфську пектораль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна