Оригінал Конституції Пилипа Орлика – вже в Україні. Експонуватиметься в Софійському соборі

 

Оригінал Конституції Пилипа Орлика, який прибув зі Швеції до Києва 10 серпня для тимчасового експонування в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України, експонуватиметься у Софійському соборі в центрі Києва до середини листопада.

Про це в п’ятницю, 13 серпня, повідомили в пресцентрі офісу президента.

“Усі охочі зможуть побачити цей історичний документ з 16 серпня по 14 листопада 2021 року в Софійському соборі в Києві”, – йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що документ вважається однією з перших конституцій Європи, і хоча реальної сили вона так і не набула, “в історії вона залишилася оригінальною правовою пам’яткою, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки”.

“Прибуття документа, який уперше проголошував українську незалежність, на територію незалежної та суверенної України стало ще одним кроком у відновленні історичної тяглості України від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки й донині. Сучасна Україна втілює прагнення та мрії всіх минулих поколінь борців за незалежність”, – наголошують в Офісі президента.

Фото: пресцентр ОПУ

Як повідомлялося, наприкінці червня Зеленський повідомив, що до 30-річчя незалежності України до Києва вперше за 311 років зі Швеції привезуть оригінал першої української Конституції Пилипа Орлика 1710 року.

“Конституція Пилипа Орлика – договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького” – конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов’язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко.
Вона мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII, у разі його перемоги в Північній війні. Написана латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Україномовний оригінал Конституції зберігається в Москві у Російському державному архіві давніх актів.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається у Стокгольмі у Національному архіві Швеції (тека “Справи Козаччини”). До архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли в глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав.

Читайте також:
238 209 45: історик показав таємний шифр гетьмана Пилипа Орлика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна