До 50-річчя легендарної знахідки: у Києві виставили скіфську пектораль

У Києві в Музеї історичних коштовностей відкривається виставка “Пектораль. Знахідка століття”, головним експонатом якої стане унікальна скіфська пектораль, знайдена українськими археологами 50 років тому.

Про це повідомляє пресслужба Національного музею історії України, філією якого є Музей коштовностей.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 30 липня о 16:00, але вхід на цей захід – лише за запрошеннями. Для всіх охочих виставка відкриється в суботу, 31 липня.

“У 1971 році експедиція Інституту археології під керівництвом Бориса Мозолевського досліджувала курган Товста Могила поблизу міста Орджонікідзе, нині Покров, що на Дніпропетровщині. Саме тут 21 червня була знайдена прикраса, яка згодом стала найвідомішою археологічною знахідкою України, – золота пектораль“, – нагадують у музеї.

Саме до 50-річчя цієї визначної дати в історії української археології приурочено відкриття виставки.

“Цього дня 50 років тому експедиція завершила свою роботу, а відтак, знайдені старожитності набули нового статусу – музейних експонатів, що знайомлять із загадковим світом минулого”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, на виставці музей запропонує відвідувачам відчути себе археологом – першовідкривачем унікальних пам’яток скіфських курганів.

Експонати у вітринах розмістять за хронологією їхнього знайдення під час дослідження кургану, в якому була похована вельможна скіфська сім’я.

Відвідувачі побачать унікальні артефакти з кургану Товста Могила, які ніколи раніше не представляли широкій аудиторії. Це предмети кочового побуту, зброя, посуд, оздоби спорядження коней, коштовні прикраси скіфського вбрання.

Центральний експонат виставки – оригінал пекторалі.

Так пектораль готували до виставки

Цитати з робочого щоденника Бориса Мозолевського та світлини роботи експедиції занурять в атмосферу, що панувала на розкопках, допоможуть відчути ті миті, коли курган відкривав свої таємниці.

Виставка працюватиме з 31 липня.
Години роботи:
від середи до неділі – з 10:00 до 17:45 (каса працює до 16:45);
вівторок – з 12:00 до 17:45;
понеділок – вихідний.
Ціна квитка: 90 гривень (пільговий – 50 гривень).
Адреса: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія заповідника “Києво-Печерська лавра”).

Читайте також:
Від “людини в кожусі” до американського рейнджера: у Музеї української діаспори відкрилася оновлена експозиція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна