“Ковчег”: за один рейс американський транспортник евакуював із Кабула 640 афганців

 

A photo from the inside of Reach 871, a U.S. Air Force C-17 flown from Kabul to Qatar on Aug. 15. COURTESY PHOTO

Військово-транспортний літак ВПС США C-17 Globemaster III евакуював із Кабула близько 640 афганців за один політ. Рейс до Катара було виконано ввечері в неділю, 15 серпня.

Про це 16 серпня повідомило видання Defence One.

У мережі поширюються світлини з транспортника з позивним Reach 871, внутрішній простір якого вщерть заповнений людьми, які сидять чи стоять.

На борт не планували брати стільки людей, проте багато афганців у паніці самостійно проникли в літак.

Представник Міністерства оборони США розповів виданню, що замість того, аби намагатися змусити біженців покинути літак, команда ухвалила рішення летіти в Катар.

Спочатку екіпаж навіть не знав, скільки людей перебуває на борту, й у радіопереговорах оцінював їхню кількість у 800. Після посадки вдалося уточнити це число.

“Близько 640 афганських цивільних висадилися з літака, коли він прибув у пункт призначення”, – сказав представник міністерства оборони.

“Ковчег”, – коментують подію користувачі соцмереж.

Вважається, що це майже рекордна кількість людей, яка будь-коли перевозилася на борту С-17.

Раніше на борту цього літака вже евакуювали сотні людей: у 2013 році С-17 вивіз 670 осіб, які рятувались від тайфуну на Філіппінах.

Великий військовий транспортний літак C-17 Globemaster III базується на авіабазі Довер, штат Делавері, та  експлуатується майже три десятиліття.

Як інформувала “Новинарня“, через несподівано швидкий наступ талібів 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, яка повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію.
Україна успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс та прислала літак на другий.

Читайте також:
Звернення Байдена до нації щодо Афганістану: Я не повторюватиму помилки, які ми зробили в минулому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна