Корабель “Володимир Великий” хочуть добудувати як фрегат і замінити ним “Сагайдачного”. Мінстратегпром прокоментував

 

У Міністерстві оборони України заявили, що хочуть добудувати корабель “Володимир Великий” проєкту 58250 вже за класом “фрегат”, і, в майбутньому, замінити ним “Гетьмана Сагайдачного”.

Про це у четвер, 12 квітня, сказав міністр оборони Андрій Таран.

“Наразі спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України опрацьовується питання добудови корабля вже за класом “фрегат”. У такому форматі в майбутньому “Володимир Великий” зможе замінити в бойовому складі Військово-Морських сил Збройних сил України “Гетьмана Сагайдачного”, – цитує міністра його пресслужба.

Він додав, що складові та комплектуючі частини корабля “Володимир Великий” з метою їх збереження та подальшої добудови корабля перемістять на потужності одного із вітчизняних суднобудівних заводів.

За словами Тарана, загальна сума вже вкладених коштів у будівництво та проєктування складає майже 569 мільйонів гривень (при курсі 1 долар — 8 гривень).

У МОУ нагадали, що нині готовність “Володимира Великого” складає 17%, а його елементи перебувають на території колишнього ПАТ “Чорноморський суднобудівний завод”.
Зокрема, виготовлено блоки 1-7 основного корпусу корабля та блок 8 надбудови корабля, закуплено частину обладнання вітчизняного та іноземного виробництва. За останніми оцінками, на добудову корабля “Володимир Великий” необхідно близько 8,3 млрд. грн. без урахування боєкомплекту.

Міністр також зауважив, що “можливості щодо добудови корабля “Володимир Великий” тісно пов’язано з набуттям спроможностей підприємств суднобудівної галузі України під час виготовлення корвету класу “АДА” спільно з турецькою стороною, а процес переміщення складових та комплектуючих частин корабля триватиме близько 4 місяців”.

Таку ідею Міноборони прокоментував віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

“Теоретично, Україна здатна будувати такі кораблі (фрегати – Н.), і навіть більшого класу. Інше питання – яка буде кінцева концепція нашого Генерального штабу. Поки, наскільки я розумію, кінцева концепція не затверджена. Підписані контракти на будівництво корветів, і наша позиція, позиція Мінстратегпрому, полягає в тому, щоби була максимальна локалізація виробництва в Україні на наших підприємствах. Це стосується і майбутніх контрактів із Великою Британією по ракетних катерах. Ми наполягаємо, щоби саме в Україні будувалися наші кораблі. Інше питання – з озброєнням – у нас немає такого великого досвіду із встановленням морського озброєння. Тому тут на першому етапі, думаю, ми не обійдемося без закупівлі іноземних систем озброєння”, – заявив Уруський під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму в Національному технічному університеті України “КПІ” імені Ігоря Сікорського в четвер, 12 серпня.

Він також додав, що ситуація з кораблебудуванням в Україні як морській державі – “критична”, відтак, президент України надає досить велику увагу розвитку ВМС і “вимагає і від міністра оборони, і від командувача Військово-морськими силами швидких кроків”.

Читайте також:
Таран переповів деталі будівництва першого корвету класу ADA для ВМС України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна