Київський школяр розробив квадрокоптер-міношукач для розмінування Донбасу

 

Учень 10-го класу Політехнічного ліцею Національного технічного університету України “КПІ” Ігор Клименко розробив квадрокоптер-міношукач. Такий пристрій може прислужитися в очищенні забрудненої вибухонебезпечними предметами території Донеччини та Луганщини – як із гуманітарною метою, так і для військових.

Як передає “Новинарня“, свою розробку юний киянин презентував на Х Фестивалі інноваційних проєктів “Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ” під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму в НТУУ “КПІ” 12 серпня.

У коментарі “Новинарні” Ігор Клименко розповів, що до такого винаходу його підштовхнуло усвідомлення реалій та наслідків війни на Донбасі.

“Я почав думати, що ж робити з мінами, оскільки, як відомо, один рік війни – це десять років розмінування. І ми почали працювати над цим проєктом у 2020-2021-му навчальному році. Такий дрон важливий мінімізацією людського ресурсу під час розмінування – так це буде набагато безпечніше”, – пояснює Ігор.

У розробці використали металодетектор (дріт і плата) для пошуку мін і, власне, квадрокоптер.

Фото: “Новинарня

“Дрон підлітає до будь-якого металевого об’єкта, починає передавати інфрачервоні сигнали. Їх отримує плата або комп’ютер. Далі прораховуються координати за допомогою відомого часу і швидкості дрона. Потім на ділянці, де по GPS виявлений вибухонебезпечний предмет, позначаються координати – і коптер “бризкає” фарбою на потенційно небезпечне місце. Вже на нього буде орієнтуватися сапер, перебуваючи на цій ще не очищеній від вибухових небезпечних предметів ділянці”, – переповідає хлопець принцип дії дрона-міношукача.

Такий дрон має летіти низько – приблизно на 40 см від землі. Але, наголошує Клименко, це залежить від рельєфу, характеру рослинності на кожній конкретній ділянці тощо.

“Плануємо також розробку додатку для саперів, в якому буде показано, де саме і в якому напрямку рухатися. І сапер ітиме по готових координатах”, – додає школяр.

Фото: “Новинарня

Клименко підкреслює: за допомогою його квадрокоптера-міношукача Донбас можна буде розмінувати інтенсивніше.

“Це набагато швидше, ніж сапер буде йти і самотужки промацувати кожен квадратний сантиметр землі. Я читав у статті ВВС, що один сапер за тиждень знаходить в середньому одну-дві міни. А квадрокоптер лише за 21 секунду опрацьовує метр квадратний. Я рахував: Донбас можна розмінувати за сім років. Якщо закупити тисячу таких дронів, то за 7-10 років Донбас буде розмінований“, – заявляє винахідник.

Крім того, в планах Ігоря на наступний рік – створити пристрій для розмінування боєприпасів за допомогою детонування під куполом.

Довідка

Ігор Клименко – учень 10-го класу Політехнічного ліцею Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” імені Ігоря Сікорського міста Києва.
Його науковий керівник у цьому проєкті – Олег Козленко, завідувач наукової лабораторії кріогенної техніки фізико-математичного факультету НТУУ “КПІ”, заслужений учитель України.

У проєкті розробники використовують дрон Tellо. Код для його руху було створено на базі програми DroneDlocks Code на мові JavaScript. Оскільки пристрій має невисоку вантажопідйомність, металодетектор замінили на схему, що знаходить магнітні поля й передає інфрачервоний сигнал на плату, а міни – на сильні феромагнетики. Схема для пошуку магнітних полів прикріплена знизу квадрокоптера і спрямована донизу герконом. Сама схема складається з літієвого акумулятора, геркона, інфрачервоного діода.

Алгоритм дій дрона такий:

  • піднімається, водночас починає виконуватися код на платі;
  • квадрокоптер рухається по заданій траєкторії;
  • при детективуванні магнітного поля геркон замикає коло на схемі, подається напруга на інфрачервоний діод;
  • інфрачервоний датчик, що підключений до плати, отримує певний сигнал, після цього плата визначає певний час, за який дрон дістався до заданої точки;
  • знаючи швидкість, час та траєкторію руху пристрою, програма обраховує координату сильного феромагнетика;
  • після проходження траєкторії квадрокоптер повертається у початкове положення.

Розробники зазначають, що проєкт може бути використаний піхотою для зачистки певної території. Таке використання може бути тактично вигідним для пересування військ по заданій локації.

Перевагою є те, що винахід може бути вміщений у рюкзак і не завдаватиме незручностей при зміні позицій, оскільки не є важким – це ключова перевага порівняно з іншими схожими проєктами.

Завдяки невеликому розміру квадрокоптер буде неможливо побачити на супутникових фото та збити його.

Читайте також:
Земля з мін. Якою ціною Україна розміновує Донбас

“HALO, міни!” Як міжнародна гуманітарна організація розміновує землю Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна