У Києві заблокували мережу криптообмінників, через які платили російським провокаторам

 

У столиці співробітники Служби безпеки України заблокували мережу підпільних криптообмінників, частина коштів через які йшла на фінансування провокацій до Дня Незалежності України.

Про це інформує пресцентр СБУ.

Підпільні криптообмінники користувалися попитом, адже дозволяли проводити анонімні платежі та системно виводити тіньові кошти і переводити в готівку.

Послугами цих онлайн-обмінників здебільшого користувалися фізичні особи, зокрема люди, які отримували кошти із заборонених в Україні електронних гаманців країни-агресора, наприклад, “Яндекс.Деньги”, Qiwi, Webmoney тощо.

Зокрема йдеться і про організаторів масових акцій протесту напередодні Дня Незалежності України.

Саме через цю мережу вони отримували фінансування для оплати “послуг” провокаторів.

Мережа функціонує від початку 2021 року та “обслужила” за цей час понад тисячу”клієнтів”.

Зловмисники пропускали через неї майже 30 млн грн щомісяця. За “послуги” отримували 5-10% від суми переказу.

У межах досудового розслідування проведені п’ять обшуків за місцями функціонування “офісів” у Печерському, Шевченківському та Солом’янському районах столиці.

Вилучені комп’ютери та серверне обладнання із доказами протиправної діяльності; мобільні термінали з програмним забезпеченням, що дозволяло приховати фактичні місця перебування зловмисників; печатки та установчі документи фіктивних підприємств, які зареєстровані в Україні, і були задіяні у схемі виведення коштів; готівка в іноземній валюті в еквіваленті 1 млн грн.

У межах кримінального провадження за ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності організаторів та причетних до протиправного механізму осіб.

Читайте також:
На Рівненщині СБУ викрила військового, що збирав дані для російської розвідки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.