Facebook видалив мережу акаунтів із РФ, що поширювали фейки про вакцинацію

 

Соціальна мережа Facebook видалила понад три сотні акаунтів з Російської Федерації, які поширювали контент проти імунізації від COVID-19.

Про це в середу, 11 серпня, інформує ВВС із посиланням на звіт компанії.

Зазначається, ці акаунти публікували фейки про західні вакцини, наприклад, поширювали інформацію, що вакцина AstraZeneca нібито перетворює людей на шимпанзе.

Компанія видалила 65 акаунтів у Facebook і 243 акаунти в Instagram.

Мережа працювала на різних платформах і була спрямована насамперед на аудиторію в Індії, Латинській Америці та – меншою мірою – США.

“Наше розслідування виявило зв’язок цієї кампанії з Fazze – дочірньою компанією зареєстрованої у Великій Британії маркетингової фірми, діяльність якої велася з Росії. Зараз Fazze заблокована на нашій платформі”, – йдеться у звіті.

У документі стверджується, що кампанія проти щеплень, яку вела мережу акаунтів, складалася з двох хвиль.

Під час першої хвилі – в листопаді і грудні 2020 року – в мережі розмістили меми та коментарі про те, що вакцина AstraZeneca може перетворити людей в шимпанзе.

Читайте також:
“Захищати життя українців – суперечить політиці Цукерберга”: Facebook блокує новини про ЗСУ як “неправильний контент”

Через п’ять місяців, в травні 2021 року, акаунти почали ставити під сумнів ефективність вакцини Pfizer, посилаючись на якийсь витік документів з компанії AstraZeneca.

“Показово, що обидві фази кампанії збігалися у часі з тими періодами, коли деякі уряди, в тому числі в Латинській Америці, Індії і США, обговорювали можливість екстреної видачі дозволу на ці вакцини”, – йдеться в звіті.

У рамках кампанії створювалися оманливі статті та петиції, які поширювалися на різних платформах, в тому числі на Reddit, Medium і Change.org, а також за допомогою фейкових акаунтів у Facebook та Instagram.

Суть кампанії полягала в тому, щоб залучати інфлюенсерів з великою аудиторією у Instagram, YouTube і TikTok до публікації контенту з певними хештегами, але без розкриття джерела повідомлень, йдеться у звіті.

Водночас мережі акаунтів так і не вдалося зібрати свою аудиторію, зазначає Facebook.

В Instagram їхнім постам не ставили лайки, їхня петиція на мові хінді на Change.org зібрала лише 900 підписів, а під її англомовною версією підписалися 550 осіб.

Лише оплачені пости інфлюенсерів змогли залучити деяку увагу користувачів. Але в підсумку саме співпраця з блогерами і “поховала” всю кампанію – мережу розкрили після того, як кілька інфлюенсерів публічно їх викрили.

Читайте також:
Facebook заперечив закид Байдена про те, що “соцмережі вбивають людей” через сумніви у вакцинації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна