“Захищати життя українців – суперечить політиці Цукерберга”: Facebook блокує новини про ЗСУ як “неправильний контент”

Соціальна мережа Facebook все частіше вважає сторінки українських військових структур та групи, які публікують новини про Збройні сили України, такими, що “порушують стандарти спільноти”.

Користувачі фейсбуку, які хочуть вподобати деякі сторінки, пов’язані із ЗСУ, бачать попередження від адміністрації з таким текстом: “Можливо, ця сторінка публікує контент, що порушує наші Стандарти спільноти. Дізнайтеся більше про цю сторінку, перш ніж приєднатися”.

Про це, зокрема, пише експерт з питань інформаційних воєн, колишній заступник міністра інформполітики України Дмитро Золотухін.

“Нам треба змиритися з тим, що захищати життя українців – суперечить політиці заробляння грошей Марка Цукерберга“, – зауважив Золотухін.

Він опублікував скріншот повідомлення фейсбуку про нібито “небезпечний контент” на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ.

“У мене є дуже багато неприємних слів для нього особисто і для нашої менеджерки політики ФБ, що працює у Варшаві. Але я не можу їх сказати тут, бо профіль є для мене одним з інструментів моєї роботи. І не хочеться, щоб цей інструмент у мене відібрали. Звикайте, шановні громадяни, жити в режимі «фортеці в облозі», коли пафосні заяви про дружбу і підтримку – не більше ніж нагле лицемірство!” – констатував експерт з інформаційної безпеки.

У коментарях до цього допису офіцер ЗСУ, блогер зі структури Командування Об’єднаних сил Анатолій Штефан повідомив про те, що лише протягом останнього місяця (червень-липень 2021) соцмережа Facebook деактивувала цілу низку сторінок та пабліків, присвячених українському війську та військовим.

Попередження щодо публікації контенту, який начебто порушує норми спільноти, отримали, серед інших, сторінки Командування Сухопутних військ ЗСУ, 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького та сам Штефан, профіль якого верифікований фейсбуком як офіційний акаунт представника ЗСУ.

Також Штефан нагадав, що за останній час деактивовані одразу кілька українських військових груп у ФБ, які мали десятки й сотні тисяч фоловерів: “Військові новини України”, “День піхоти”, “Фортифікація”, “Військова служба Military service”.

Новинарня” також зіштовхнулася з такою політикою адміністрації Facebook. Наприклад, на нашій офіційній сторінці  фейсбук послідовно блокує коментар із посиланням на відео панельної дискусії в рамках фестивалю “Холодний Яр” – “Чи могли б ми виграти війну в 2014-му?”, в якій узяв участь генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Причому йдеться про відео, опубліковане в тій самій мережі Facebook.

Втім, фейсбук переконаний, що коментар, який містить лише лінк на це відео, “порушує стандарти спільноти”.

Відомо також, що останнім часом Facebook різко обмежив видачу контенту від Українського інституту національної пам’яті – через присутність на ФБ-сторінці УІНП давніх згадок про участь полку Нацгвардії “Азов” у війні з російськими агресорами.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року компанія Facebook оголосила про створення посади менеджера з публічної політики по Україні. З травня 2019 року цю посаду обіймає українська фахівчиня з комунікацій та протидії фейкам Катерина Крук, яка працює в офісі Facebook у Варшаві (Польща).

Читайте також:
Facebook остаточно заблокував сторінку “Книга пам’яті полеглих за Україну”. І “Стіну” теж

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна