Місія ОБСЄ повідомляє про вибухи і постріл у спокійній Станиці Луганській

 

У день 30 липня, до 19:30, Місія ОБСЄ зафіксувала понад 400 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та 17 таких порушень на Луганщині.

Про це йдеться у щоденному звіті № 177/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 31 липня 2021 року.

У Донецькій області Місія зафіксувала 408 порушень режиму припинення вогню, зокрема 32 вибухи (2 розриви та 30 вибухів невизначеного походження). Більшість порушень режиму припинення вогню сталися на схід від ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька)”, – йдеться у звіті.

У Луганській області СММ зафіксувала 17 порушень режиму припинення вогню, зокрема 7 вибухів невизначеного походження. Більшість порушень режиму припинення вогню сталися на північ і захід від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська)”, – сказано у звіті.

Прикметно, що спостерігачі ОБСЄ повідомляють також про вибухи й постріл поруч зі Станицею Луганською, де розташовано єдиний постійно діючий КПВВ та яка вважається одним із “найтихіших” відрізків лінії розмежування.

“У ніч із 29 на 30 липня, перебуваючи на східній околиці н. п. Станиця Луганська (підконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Луганська), команда СММ чула 2 вибухи невизначеного походження та 1 постріл зі стрілецької зброї (за оцінкою, все поза ділянкою розведення в районі Станиці Луганської, однак у межах 5 км від неї)”, – зазначено у звіті.

У ніч із 29 на 30 липня камера СММ у Золотому зафіксувала 1 невизначений боєприпас у польоті та 2 освітлювальні ракети на відстані орієнтовно 1–3 км на схід і східно-південний схід. Упродовж дня 30 липня, перебуваючи у трьох місцях поблизу ділянки розведення, команди СММ чули 4 вибухи невизначеного походження, а також 6 черг і пострілів зі стрілецької зброї. Усі ці порушення режиму припинення вогню сталися, за оцінкою, поза ділянкою розведення в районі Золотого, однак у межах 5 км від її краю.

Натомість зареєстровано порушення в межах третьої ділянки розведення військ – у районі Петрівського на Донеччині.

“30 липня, перебуваючи приблизно за 2 км на північ від Петрівського, члени патруля Місії чули і бачили 1 вибух (за оцінкою, розрив) на відстані орієнтовно 2 км на південно-південний захід (за оцінкою, у межах ділянки розведення в районі Петрівського).
Здійснюючи моніторинг у тому ж місці, спостерігачі чули 19 вибухів (1 розрив і 18 вибухів невизначеного походження), а також 376 черг і пострілів із великокаліберного кулемета та стрілецької зброї (за оцінкою, все на відстані приблизно 2–3 км на південно-південний схід поза ділянкою розведення, однак у межах 5 км від її
краю)”, – сказано у звіті СММ.

Повідомляється також, що після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року, на якому була
досягнута домовленість про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, починаючи з 00:01 27 липня 2020 року і до кінця звітного періоду Місія зафіксувала щонайменше 47 691 порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях (зокрема 13 731 вибух, 9 064 невизначені боєприпаси в польоті, 262 спалахи дульного полум’я, 175 освітлювальних ракет, а також принаймні 24 459 черг і пострілів).

Варто зазначити, що методологія фіксації порушень “режиму тиші” СММ ОБСЄ відрізняється від підходів штабу ООС. Фактично, Місія ОБСЄ фіксує кожен окремий постріл чи вибух, а штаб Об’єднаних сил рахує обстріли (атаки) загалом. При цьому команда спостерігачів ОБСЄ не працює в темну частину доби, а подекуди за ситуацією стежать стаціонарні відеокамери.

Читайте також:
“Одне з найсумніших місць Європи”: глава угорського МЗС відвідав КПВВ “Станиця Луганська”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна