Зеленський на Житомирщині: Перевага ССО – в якості й високому рівні знань і навичок, помножених на патріотизм

 

У четвер, 29 липня, президент Володимир Зеленський у Житомирській області взяв участь у заходах з нагоди Дня Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Вітаючи воїнів-спецпризначенців з професійним святом, глава держави зауважив, що цьогоріч відзначають п’яту річницю створення ССО, інформує пресслужба офісу президента.

“Щоб дати об’єктивну оцінку цим рокам і вашому значенню для українського війська, я хочу змінити й доповнити один відомий вислів: «Складні часи народжують сильних людей. А надзвичайно складні часи народжують Сили спеціальних операцій – надзвичайно сильних людей». Створені в період російської агресії, за важких умов і за короткий час ви – кожен з вас – стали гордістю та елітою української армії. Ви – наймолодший, але водночас – найсучасніший рід військ”, – сказав Зеленський.

Він  зауважив, що День ССО саме відзначають, а не святкують, адже цього дня 2014 року в Донецькій області, в селі Латишевому, потрапивши в засідку, загинули десять спецпризначенців. А загалом свої життя за Україну віддали 80 героїв – бійців ССО.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Президент окремо відзначив героїзм воїнів Сил спеціальних операцій. За його словами, за час війни на Донбасі особовий склад виконав близько десяти тисяч бойових завдань. Зокрема у травні 2014 року саме спецпризначенці першими розпочали оборону Донецького аеропорту.

Читайте також:
На святі ССО Зеленський підписав закон про національний спротив: що він визначає

“За особисту мужність, героїзм та вірність військовій присязі понад 600 воїнів у сірих беретах удостоєні державних нагород, а сім спецпризначенців – високого звання Герой України. Серед них – генерал-майор Ігор Гордійчук, легендарний “Сумрак”. Зараз – начальник Київського ліцею імені Богуна. Полковник Олександр Трепак, позивний “Редут”, котрий нині очолює штаб командування Сил спеціальних операцій”, – наголосив Зеленський.

Він також нагадав, що наприкінці 2019 року з російського полону було звільнено чотирьох українських спецпризначенців.

“Сьогодні всі розуміють, що ваша перевага – не в кількості, ваша перевага – в якості. У високому рівні знань та навичок, помножених на патріотизм, рішучість, в умінні адекватно оцінювати обстановку та ухвалювати важливі швидкі рішення”, – зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, за словами президента, Сили спеціальних операцій першими в ЗСУ у 2020 році перейшли на типову структуру штабів армій країн НАТО. Окремі підрозділи військових частин повністю інтегровані із силами спеціальних операцій Альянсу. А 140-й центр ССО отримав сертифікат як підрозділ сил спеціальних операцій і має право бути залученим до виконання завдань у складі НАТО.

“Це перший в історії підрозділ з країни, яка не є членом НАТО, що отримує такий сертифікат”, – розповів глава держави.

Зеленський також відвідав полігон навчально-тренувального центру ССО на Житомирщині.

Фото: пресслужба ОП

Там він переглянув демонстраційні дії авіаційного компоненту та групи спеціальних операцій з елементами десантування з літака Ан-26, а також груп спеціальних операцій, підрозділів руху опору та авіаційного компоненту з елементами евакуації після успішного виконання бойового завдання.

Президент ознайомився із сучасним озброєнням і технікою військових частин Сил спеціальних операцій ЗСУ й оглянув тактичний операційний центр і центр інформаційно-психологічних операцій.

Читайте також:
“Менше тупого ригалова – більше якості”. Як відбувалися змагання груп спецпризначення бойових частин ССО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна