Український плавець Михайло Романчук здобув лише “бронзу” Олімпіади на 800-метрівці вільним стилем

доповнено, додано коментарі

24-річний плавець із Рівного Михайло Романчук на Олімпійських іграх-2020 у Токіо посів третє місце в фінальному запливі на 800 метрів вільним стилем, хоча вважався фаворитом у цій дисципліні.

Романчук подолав дистанцію за 7 хв. 42,33 сек.

Ще один українець, Сергій Фролов, посів 6-те місце (7:45.11).

А перемогу в цьому запливі з результатом 7:41.87 виборов Роберт Фінке зі США. Буквально на останніх метрах він несподівано випередив італійця Грегоріо Пальтріньєрі, який лідирував упродовж майже всієї стайєрської дистанції, але в підсумку став третім (7:42.11).

Медаль Романчука стала четвертою “бронзою” в заліку збірної України на Олімпійських іграх в Токіо-2020.

Своїм результатом у фіналі 800-метрівки він засмутився, адже був нашою “золотою” надією: у кваліфікації показав найкращий час, що й надалі залишається олімпійським рекордом – 7:41.28.

30 липня Михайло виступить ще на дистанції 1500 метрів, тож матиме ще один шанс на успіх.

Михайло Романчук на дистанції (четверта доріжка). Фото: Reuters

За мить до фінішу

Фініш

Реакція Романчука на фініші (ліворуч – Роберт Фінке). Кадри телетрансляції

Здобута Романчуком 29 липня нагорода – перша для України олімпійська медаль у плаванні за останні 17 років, після того як на ОІ-2004 в Афінах на п’єдестал піднімалися Андрій Сердінов (“бронза”) та Яна Клочкова (“золото” і “срібло”).

Михайло Романчук так прокоментував свій результат: “До цієї нагороди я йшов 18 років. З шести років, коли почав займатися плаванням і прийшов до свого тренера Петра Нагорного, разом з яким і вдалося досягти всіх результатів. Звичайно, без нього б нічого цього не було”.

“Це був дуже складний і незвичайний фінал. Я дуже сподівався поліпшити свій олімпійський рекорд, який встановив у півфіналі. Але радує, що його так і не перевершили. Буду готуватися до старту на 1500 метрів”, – сказав Романчук у коментарі для сайту НОК України.

Він також відповів на запитання журналістів, чому не зміг виграти “золото” на 800-метрівці.

“Будемо з тренерами аналізувати, що було так, а що – ні. Якою частиною дистанції задоволений? Навіть не знаю. Напевно, від 200 м до 400 м. Все, що було після 400 метрів – брали вгору емоції, тому так і вийшло. Вважаю, що фініш вдався. Я плив поруч з німцем, на фініші виграв, хоча знаю, що він хороший фінішер. Американця зліва я не бачив, але віддав свої сили. Виступ італійця Пальтріньєрі? Не знаю, я його взагалі не бачив. Він завжди починає дуже швидко, а далі…”

“Сьогоднішнім запливом показали, що це досить емоційна дистанція. На цій дистанції може трапитися що завгодно так само, як і на 50 і 100 метрах”, – вважає Романчук.

Сергій Фролов у свою чергу так прокоментував свій виступ, шосте місце й наступний план: “Приїхав до олімпійського Токіо, щоб разом з Михайлом Романчуком скласти конкуренцію найсильнішим атлетам світу. Ми з Михайлом доводимо, що стаєрське плавання нині найсильніше в Україні. Задоволений, що відпрацював цю 800 метрівку на 100%. Вирішив викладатися на ній із перших секунд, але все ж вона для мене закоротка. Налаштовуюсь на 1500 метрів, адже це наша коронна дистанція. Впевнений, ми її гарно відпрацюємо”, – цитує плавця сайт НОК.

Михайло Романчук народився 7 серпня 1996 року в Рівному. Плавець вільним стилем. Представляє товариство “Динамо”.
Чотириразовий чемпіон Європи: 2018 року в Глазго здобув “золото” на дистанціях 400 м і 800 м, 2021 року в Будапешті – на дистанціях 800 м і 1500 м.
На ЧЄ 2018 року здобув також “срібло” на дистанції 1500 м, на ЧЄ 2016 року в Лондоні – “бронзу” на 800 м і 1500 м.
Срібний призер чемпіонатів світу 2017 та 2019 року на дистанції 1500 м.
Чемпіон світу 2018 року та Європи 2017 року на 1500 м на короткій воді.
Одружений з українською легкоатлеткою Мариною Бех-Романчук.

Нагадаємо, раніше бронзові медалі Токіо-2000 виграли наші Дар’я Білодід у дзюдо, фехтувальник-шпажист Ігор Рейзлін, змішана пара Олена Костевич і Олег Омельчук у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів.

Після “бронзи” Романчука збірна України займає 53-тє місце загального медального заліку (0-0-4). А попереду господарі-японці – 13-4-5.

Читайте також:
Український плавець Михайло Романчук встановив новий олімпійський рекорд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна