Трьох українських легкоатлетів відстронили від Олімпіади черед мимовільне порушення антидопінгових правил

 

Троє українських легкоатлетів – Михайло Гаврилюк (метання молота), Назар Коваленко (спортивна ходьба) та Наталя Пироженко-Чорномаз (естафета 4х400 метрів) відсторонені від змагань. Через це вони не зможуть виступити на Олімпійських іграх у Токіо в своїх видах.

Про це 29 липня повідомляє “Суспільне” з посиланням на Athletics Integrity Unit (AIU) — незалежну організацію щодо боротьбі з допінгом у легкій атлетиці.

Причина рішення, прийнятого AIU, пов’язана з допінг-справами, відкритими проти українських легкоатлетів.

Це вдруге за останні три дні українських спортсменів відсторонюють від Олімпіади. Раніше через підозру у вживанні еритропоетину була усунена триатлоністка Юлія Єлістратова.

Проте причина відсторонення Гаврилюка, Коваленка та Пироженко-Чорномаз має інший характер – вони просто не змогли здати допінг-проби.

Згідно з міжнародними правилами, у відбірковий період та перед виступами на змаганнях кожен легкоатлет повинен здати відповідну кількість змагальних та позазмагальних допінг-проб – три тести терміном до десяти місяців. Через пандемію коронавірусу календар змагань зазнав змін. Спортсменам, які відібралися на Олімпіаду в заключні тижні, необхідно були здати три позазмагальні допінг-проби в обмежений період часу. Гаврилюк, Коваленко та Пироженко-Чорномаз не надали достатньої кількості допінг-проб. Відповідно, Athletics Integrity Unit все одно вирішив їх відсторонити.

Назара Коваленка в минулому дискваліфікували на три роки через вживання допінгу. Однак термін дискваліфікації сплинув у 2020-му, після чого він відновив виступи.

Нагадаємо, перед стартом Олімпіади відсторонення отримали український важкоатлет Дмитро Чумак, гімнаст Олег Верняєв та легкоатлет Ігор Главан (спортивна ходьба на 50 км).

Читайте також:
Український плавець Михайло Романчук здобув лише “бронзу” Олімпіади на 800-метрівці вільним стилем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна