У Львові на місці Монумента слави знайшли капсулу з посланням

 

На місці демонтованого на вулиці Стрийській у Львові монументу слави виявили капсулу з запискою.

Про це на своїй сторінці у ФБ повідомила директорка музею “Територія терору” Ольга Гончар у середу, 28 липня.

“У ногах скульптури Монументу слави була знайдена капсула. У ній – імена працівників заводу, де виливались фігури Берегині і Солдата. Дякую за допомогу поліції і службі ДСНС за попередню консультацію перед відкриттям”, – написала Гончар.

Як писала “Новинарня“, у Львові 23 липня демонтували центральну скульптурну групу радянського монумента слави – дві бронзові фігури – “батьківщини-матері” та червоноармійця, який тримає меч.
Їх повезли до музею “Територія терору” у Львові.

Цей монумент, за оцінкою Українського інституту національної пам’яті, не підпадав під дію закону про декомунізацію, не перебував на жодному балансі. Тому міська рада з громадою мала право ухвалювати рішення щодо демонтажу, заявивши, що це символ комунізму.
Ще у квітні 2018 року обгородили основну частину радянського пам’ятника, який був в аварійному стані. Елементи демонтували почергово.
Взимку 2019 року зняли 30-метровий пілон, що прославляв “визволення” радянською армією Львова у 1939-му і, вдруге, у липні 1944 року. Весною цього року демонтували горизонтальну стелу з залізобетону і 43 горельєфи – зображення солдат і матерів. Тепер вже завершальний етап робіт – прибирають дві скульптури.
У радянський час цей пам’ятник називали “Монументом бойової слави Збройних сил Радянського Союзу”, який встановили у травні 1970 року. Скульптурну композицію створювали відомі львівські митці Емануїл Мисько, Дмитро Крвавич і Ярослав Мотика.

Читайте також:
Київрада постановила демонтувати пам’ятник на честь дружби Києва та Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна