У Львові повністю демонтували радянський Монумент слави

 

У Львові демонтували останні фігури монумента бойової слави радянських збройних сил – “батьківщини-матері” та червоноармійця, який тримає меч.

Як і попередні елементи монумента, демонтовані раніше, центральну скульптурну групу повезли в музей “Територія терору” у Львові, повідомляє Zaxid.net.

“Я піднесений, бо чекав цього моменту давно, хотілося позбутися цієї русифікації. Нам цього не треба. Були демонтовані елементи з металу, якого було досить багато, а також міцний бетон був. Планували два дні працювати, а вийшло за один”, – зазначив будівельник Василь Луць у коментарі “Радіо Свобода“.

Фото: Zaxid.net

Меморіал “Монумент бойової слави Радянських Збройних сил” відкрили у 1970 році. Ансамбль меморіалу складався з 30-метрової стели, бетонної композиції з фігурами воїнів та алегоричних фігур радянського воїна і “Батьківщини-матері”.

Цей монумент, за оцінкою Українського інституту національної пам’яті, не підпадав під дію закону про декомунізацію і не перебував на жодному балансі. Тому міська рада з громадою мала право ухвалювати рішення щодо демонтажу, заявивши, що це символ комунізму.

Галицька районна адміністрація обіцяла обстежити та демонтувати елементи Монумента слави до 28 лютого 2021 року, проте роботи затягнулися, зокрема й через карантин.

Ліквідація радянського комплексу розпочалася ще в березні  2019 року. Спочатку зняли горельєфи, розміщені на 30-метровій стелі, яка перебувала в аварійному стані. Потім з третьої спроби знесли і саму стелу.

На місці радянського пам’ятника планують встановити меморіал Українського воїна.

Читайте також:
В УІНП пояснили, коли демонтують герб СРСР з “Батьківщини-матері”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна